Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPOTUNITĂȚI Se dă startul la recuperarea taxelor: Ce aduce Noul An românilor care au muncit în străinătate?

Calcule
taxe

1 ianuarie nu marchează doar începutul unui nou an, ci aduce și noi oportunități. Începând cu această dată, cetățenii români care au muncit în străinătate pot depune declarații fiscale pentru recuperarea excedentului de impozit plătit cu 4 până la 5 ani în urmă, din multe țări europene și nu numai. Din nefericire, nu toți românii își exercită drepturile.

De ce nu-și primesc oamenii rambursările de impozit și cum recuperează sume mari de bani?


Pierderi mari

Peste 1,9 miliarde de euro – aceasta este suma de bani, calculată în baza mai multor date, pierdută de românii care au muncit în străinătate anul trecut. „În aceste vremuri dificile, când situația noastră economică este afectată de criza provocată de coronavirus, mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la viitorul lor. Totuși, situația lor s-ar putea îmbunătăți: cetățenii români care au muncit în străinătate pot solicita rambursarea excedentului de impozit plătit. Acesta este un proces legal și sigur, care le permite acestora să recupereze diferite sume de bani”, declară Žydrūnas Janušauskas, Directorul companiei RT Tax, care se ocupă cu rambursări de taxe.

Astăzi este cel mai bun moment să ne gândim la acest lucru. Noul an calendaristic, dar și cel fiscal, încep în 1 ianuarie. În curând va începe completarea și depunerea declarațiilor fiscale – acestea trebuie depuse de toți cei care au muncit în străinătate.

Miliardarul Jack Ma ar fi reapărut în public după aproximativ trei luni - Media de stat chineză menționează un eveniment online

Recuperarea sumelor mari de bani

Valoarea medie a impozitelor deductibile din veniturile realizate în străinătate ajunge până la 42%. Toți acești bani sau o parte din ei, proveniți din excedentul de impozit pe venit, care în general sunt considerați deja pierduți, pot fi recuperați.

În medie, o persoană recuperează un excedent de impozit pe venit de 804€. Sunt atractive aceste cifre, nu-i așa? Totuși, Ž. Janušauskas menționează și sume mai mari. „Cunosc cazuri când o persoană a recuperat chiar și 11.000 € din excedent de impozit. Însă, solicităm rambursarea indiferent de valoarea excedentului. La urma urmei, acești bani aparțin în mod legal cetățenilor țării noastre”, constată acesta.

Acesta atrage atenția asupra faptului că, de obicei, în procesul de recuperare a impozitelor este necesar un document de la angajator, care conține informații privind venitul angajatului și impozitele plătite de acesta. „Într-adevăr, adesea suntem contactați și de clienți care nu au decât o parte a documentelor necesare, ori nu au deloc astfel de documente. Din fericire, chiar și în astfel de cazuri, impozitele pot fi rambursate. Tot ce trebuie să faceți este să contactați angajatorul,” subliniază specialistul.

Un lucru este cert: chiar merită să vă ocupați de rambursarea excedentului plătit. Recuperarea impozitelor din străinătate este un proces legal și benefic, atât oamenilor cât și statului.

Ultima lovitură a lui Donald Trump - Încă 70 de grațieri, printre care și un fost consilier, cu doar câteva ore înainte de încheierea mandatului


Informații importante de interes general

Din nefericire, statisticile nu sunt încurajatoare: până acum, mai puțin de 60% din românii care au muncit sau mai muncesc în străinătate au decis să-și recupereze excedentul plătit. De ce ceilalți nu se grăbesc să-și primească rambursările?

„Am observat că oamenii încă nu sunt suficient de informați. Mulți dintre ei muncesc din greu și nici nu se gândesc la aceasta, dacă nu sunt întrebați. Există și concepții false, cum că rambursarea excedentului plătit nu este posibilă ori este ilegală și poate uneori pune în pericol pensiile pentru limită de vârstă sau alte indemnizații sociale. Acesta nu este decât un simplu mit, însă din această cauza, o parte a populației nici măcar nu îndrăznește să inițieze demersurile pentru rambursarea taxelor, pierzând astfel o parte din banii câștigați cu greu,” observă cu regret Ž.Janušauskas.

Nu merită să vă bazați pe mituri: orice persoană care a muncit în străinătate se poate adresa autorităților fiscale străine și poate depune documente. Depunerea documentelor este un proces simplu, dar într-o etapă ulterioară, mulți oameni întâmpină probleme care duc la întârzieri ale rambursărilor ori chiar la imposibilitatea de a recupera taxele. De aceea, este recomandat să apelați la specialiști în domeniul recuperărilor de taxe, pentru pregătirea acestui proces.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.