Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opozantul Juan Guaido anunță că dorește ca și Cuba sa joace un rol în rezolvarea crizei politice din Venezuela

Juan Guaido

Opozantul Juan Guaido, pe care mai mult de 50 de ţări l-au recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei, şi-a exprimat luni dorinţa ca Havana "să facă parte din soluţionarea" crizei din ţara sa, după o întâlnire cu şeful diplomaţiei canadiene, François-Philippe Champagne, notează AFP preluat de agerpres.

"Nu este un secret pentru nimeni că Cuba a fost un sprijin nu doar ideologic, dar şi la nivelul serviciilor de informaţii" pentru regimul preşedintelui Nicolas Maduro, a spus preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei într-o conferinţă de presă la Ottawa.

"În ce priveşte Cuba (...), dorim să facă parte din soluţionarea" crizei, a subliniat Juan Guaido.

"În prezent, sprijină oarecum regimul Maduro, dar cu susţinere adecvată, putem face ca să se aşeze de partea soluţionării" crizei, a mai declarat opozantul, care se bucură de recunoaşterea Statelor Unite, după o întrevedere cu ministrul canadian de externe.

"Considerăm că demersurile Canadei pe lângă diverse ţări, inclusiv Cuba, sunt foarte pozitive pentru a găsi o soluţie şi a permite o tranziţie rapidă" în Venezuela, a adăugat Juan Guaido, care de un an încearcă să îl înlăture de la putere pe Nicolas Maduro.

"Bineînţeles, vom avea un schimb de păreri cu Cuba", a afirmat la rândul său François-Philippe Champagne.

"Obiectivul nostru rămâne reinstaurarea democraţiei şi drepturilor omului în Venezuela prin intermediul alegerilor anticipate, libere şi echitabile sub observaţie internaţională", a mai spus şeful diplomaţiei de al Ottawa, care intenţionează să îşi continue demersurile în acest sens, "în următoarele săptămâni", pe lângă mai multe ţări, inclusiv Cuba.

Juan Guaido doreşte organizarea de noi alegeri prezidenţiale în ţara sa, considerând că scrutinul din 2018 care i-a permis lui Nicolas Maduro să rămână la putere a fost marcat de "fraude".

Canada este membru activ al Grupului de la Lima, o instanţă din care mai fac parte peste 12 ţări din America Latină înfiinţată în 2017 pentru a găsi o rezolvare a crizei din Venezuela. Grupul de la Lima îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.