Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opozantul Mihail Hodorkovski: Putem ghici următoarea țintă a lui Vladimir Putin, după Ucraina

bwbx.io
rusia vladimir putin

Fostul patron al companiei petroliere Yukos, opozantul rus, Mihail Hodorkovski, locuiește în prezent la Londra și a vorbit într-un interviu acordat La Stampa despre planurile lui Vladimir Putin pe care el îl numește "un gangster", informează Rador Radio România.

Reporter: - Putin ar putea să nu se oprească și să atace o țară europeană? Chiar și Polonia este în pericol?

Mihail Hodorkovski: - Putin nu este pregătit să declare război Poloniei sau țărilor baltice, atât timp cât va fi război în Ucraina. Dar dacă acest război se termină, el simte nevoia să înceapă un nou război, pentru a rămâne la putere. Putem doar ghici următoarea țintă: Moldova, care este cea mai probabilă, țările baltice și, desigur, și Polonia.

- Cât crezi că va dura ciocnirea militară?

- Atât Rusia, cât și Occidentul se vor afla în această fază de război rece în următorii zece ani, este un război care va dura chiar și atunci când Putin nu va mai fi la putere, pentru că mașina militară industrială rusă a fost pusă pe această modalitate. Ceea ce poate face opoziția este să unească democrații, comuniștii și naționaliștii, atât timp cât împărtășesc respingerea războiului. Trebuie să ajutăm activiștii din Rusia și profesioniștii care vor să părăsească Rusia: până și Stalin, la un moment dat, a fost nevoit să oprească exodul.

- Se poate pune capăt conflictului prin mijloace militare?

- Probabil am pierdut șansa de a rezolva acest conflict pe cale militară în favoarea Ucrainei. În orice caz, încetarea conflictului nu poate avea loc decât cu o încetare a focului cu niște garanții precise. În primul rând, să fim siguri că capacitatea lui Putin de a continua războaiele este blocată. Să se ofere Ucrainei cele 300 de miliarde de dolari înghețate sau să se continue cu ajutoarele occidentale, ar fi un argument considerabil pentru a-l împinge pe Putin să înceteze focul.

- Credeți în fracturile din elita rusă?

- Nu avem de-a face cu "schimbări în elita lui Putin", așa cum nu le-am avut în cea a lui Mao. El încearcă doar să coopteze eventuale părți dintr-o nouă elită. Dacă eșuează, îi ucide.

Despre arma nucleară:

- „Sunt două cazuri în care Putin ar putea folosi arma nucleară. Primul cred că a eșuat: ar putea folosi o armă nucleară convențională, dacă ar pierde Crimeea, pentru că asta ar însemna pierderea puterii sale, ceea ce ar putea echivala chiar cu pierderea vieții sale, pentru el. Al doilea rămâne realist: ar putea folosi arma nucleară pentru a pune capăt conflictului. Nu este ceea ce își dorește acum, dar ar putea”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.