Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția iese la atac! PNL, concluzii DURE după un an de guvernare PSD: '2017 - Un an pierdut pentru România' / VIDEO

ludovic orban

Un an de guvernare PSD – ALDE a fost un an pierdut pentru România, susțin liberalii. Analiza activității Guvernului PSD – ALDE din 2017 realizată de Comisiile de specialitate ale Partidului Național Liberal demonstrează eșecul coaliției de guvernare atât în ceea ce privește îndeplinirea principalelor promisiuni electorale de termen scurt cât și în implementarea unor noi politici publice.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a prezentat marţi un document intitulat "Cartea neagră a guvernării PSD "2017 - un an pierdut pentru România. PSD dăunează grav românilor", în care se arată că din 724 de măsuri asumate de Guvernul PSD-ALDE, nu au fost îndeplinite complet într-un an de guvernare decât 33.

DOCUMENTUL poate fi consultat - AICI

El a catalogat campania electorală şi alegerile din 11 decembrie 2016 ca fiind "cea mai mare vânzare de iluzii" de după 1989, cu un program de guvernare ca o "colecţie de minciuni din cărţile cu baronul Munchhausen". 

"Acest program de guvernare conţine în total asumate realizarea a 724 de măsuri. După un an de guvernare, din 724 de măsuri asumate de Guvernul PSD-ALDE, nu au fost realizate, îndeplinite complet, decât 33 de măsuri. Chiar şi din aceste 33 de măsuri, unele sunt măsuri mai degrabă instituţionale, nu sunt măsuri care să aducă corecţii de fond sau rezolvări de fond pentru problemele cu care se confruntă diferitele domenii de activitate", a afirmat Orban. 

Potrivit liderului PNL, în acest an, cheltuielile bugetare au depăşit cu mult veniturile încasate iar toate "echilibrele mari" ale economiei au fost "făcute praf". 

"(...) Din păcate, pe lângă faptul că nu şi-a realizat programul de guvernare, PSD a introdus în plus faţă de ceea ce au promis cetăţenilor o mulţime de lucruri care au avut consecinţe negative şi care nu fuseseră prezentate în campania electorală. Vă dau un exemplu: transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, care este un hocus-pocus fiscal, care deşi formal pare să permită Guvernului să ţină promisiunea de creştere a salariilor în sectorul public, în realitate din creşterile primise ale salariilor în sectorul public de 25% se alege praful", a adăugat liberalul. 

Creşterile salariale în sectorul public, a susţinut Orban, vor fi mai mici decât rata inflaţiei sau oricum la nivelul ratei inflaţiei de 3-4%. 

"Orice creştere de venit a cetăţeanului, de fapt, a fost afectată negativ de această rată a inflaţiei care a dus la creşterea preţurilor. Practic, puterea de cumpărarea a românilor în această perioadă, în acest an în care am asistat la creştere economică de aproape 7%, aproape că s-a redus", a arătat el. 

El a criticat şi faptul că România a ajuns să aibă lunar "un deficit de un miliard de euro". 

"(...) Deficitul balanţei comerciale: am ajuns să importăm mai mult decât exportăm. Am ajuns la un deficit lunar de un miliard de euro. (...) Deficitul balanţei comerciale acţionează ca un factor de presiune asupra leului. Am asistat la cea mai mare prăbuşire a monedei naţionale. Prăbuşirea monedei naţionale antrenează creşterea dobânzilor. ROBOR a crescut de la 0,8% când era în momentul preluării guvernării la aproximativ 2%", a mai susţinut preşedintele PNL. 

Pe parcursul unui an, Codul fiscal a fost modificat de 216 ori, a spus Orban, considerând că acest lucru reprezintă "o agresiune sistematică" asupra oricărui om care are o afacere. 

"(...) Şirul inepţiilor fiscale a continuat cu impozitul pe cifra de afaceri. (...) În ceea ce priveşte situaţia companiilor de stat - au fost pur şi simplu jefuite. Nu în ultimul rând, trebuie să remarc lipsa oricărui progres, ba chiar involuţie în domenii vitale pentru România, cum ar fi educaţia şi sănătatea", a mai spus Ludovic Orban. 

În opinia sa, "singura preocupare reală" a actualei majorităţi parlamentare a fost "să se răfuiască cu justiţia". 

"Se pare că singura preocupare reală a actualei majorităţi parlamentare a fost să se răfuiască cu justiţia independentă, să caute prin toate mijloacele posibile, în ciuda unei opoziţii puternice existente atât în societate, cât şi la nivelul UE, la nivelul SUA, să facă tot ce pot pentru a subordona politic justiţia şi pentru a împiedica puterea judecătorească şi Parchetul să îşi îndeplinească menirea, şi anume să îi deferească justiţiei pe cei care s-au făcut vinovaţi de acte de corupţie", a arătat liderul liberal. 

El a trecut în revistă măsurile care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 şi care erau incluse în programul de guvernare. Printre acestea se numără creşterea salariilor din sectorul public, impozit zero pentru veniturile mai mici de 2.000 de lei pe lună, neimpozitarea veniturilor pentru medici, impozit zero pe dividende, reducerea TVA la 18%, impozit zero pentru autoturismele cu o capacitate mai mică de 1.600 de cm cubi. 

Referindu-se la Transporturi, Ludovic Orban a spus că "personajele" care s-au succedat la conducerea acestui domeniu "nu numai că nu au făcut nimic, dar sunt habarnişti şi sunt nişte indivizi care nu trăiesc în România Uniunii Europene". 

"Ar fi o nesimţire din partea oricărui pesedist care a fost ministru în guvernele anterioare să mai spere să fie desemnat ministru şi în noul guvern. Această 'Carte neagră' demonstrează cu claritate faptul că nu au ce să caute în fruntea acelor ministere, faptul că dacă tot ei vor fi, nu se va întâmpla absolut nimic şi că rezultatele vor fi la fel de proaste ca şi până acum", a mai susţinut Orban, care a menţionat că această sinteză a guvernării va fi popularizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.