Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția siriană denunță afirmațiile emisarului special al ONU, catalogându-le drept 'șocante'

un.org
Staffan de Mistura ONU

Opoziţia siriană a denunţat joi afirmaţiile "şocante" ale emisarului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care a invitat-o să accepte că nu a câştigat războiul, a relatat AFP, conform agerpres.ro

"Aceste afirmaţii sunt, cel puţin, şocante şi dezamăgitoare", a afirmat Nasr al-Hariri, liderul negociatorilor din partea opoziţiei la o conferinţă de presă la Istanbul. 

De Mistura, potrivit acestuia, ştie foarte bine "care parte a cooperat pentru a face să avanseze procesul politic (în Siria) şi cea care reprezintă obstacolul", referindu-se la guvernul sirian. 

Miercuri, trimisul special al ONU a cerut opoziţiei siriene, extrem de divizate, să formeze o delegaţie "unită" în vederea unei viitoare sesiuni de negocieri de pace pe care speră să le lanseze în octombrie, la Geneva. 

"Va fi opoziţia capabilă să fie unită şi suficient de realistă pentru a realiza că nu a câştigat războiul?", s-a întrebat el, continuând pe acelaşi ton retoric dacă regimul lui Bashar al-Assad va fi în stare să negocieze "fără a-şi clama pur şi simplu victoria". 

Discuţiile de la Geneva, moderate de Staffan de Mistura, au început în 2016 şi au continuat intermitent cu rezultate foarte slabe. 

Protagonistul principal al opoziţiei, Înaltul comitet de negocieri (HCN) este de neînduplecat în ceea ce priveşte plecarea lui Bashar al-Assad, o condiţie care nu este împărtăşită de opozanţii apropiaţi Rusiei, cum ar fi "Grupul de la Cairo" şi "Grupul de la Moscova". 

Negocierile de la Geneva, potrivit lui Hariri, sunt pe cale "să-şi piardă credibilitatea din cauza modului în care sunt manipulate de anumite părţi internaţionale, în special Rusia". 

Moscova, un aliat apropiat al regimului de la Damasc, a organizat negocieri paralele la Astana, în Kazahstan, pe care opoziţia siriană le consideră drept o tentativă de deviere de la negocierile mediate de ONU. 

Riad Hijab, coordonatorul HCN, a criticat de asemenea afirmaţiile făcute de De Mistura, afirmând într-o postare pe Twitter că acestea reflectă "înfrângerea medierii ONU". 

Războiul din Siria s-a soldat până acum cu peste 330.000 de morţi din 2011 şi milioane de persoane strămutate. 

De la intervenţia militară a aliatului rus în septembrie 2015, regimul sirian, pe atunci în impas, a inversat complet situaţia, câştigând o serie de victorii împotriva rebelilor şi a jihadiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.