Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia denunţă fraude, partidul lui Putin revendică o majoritate absolută, în cadrul alegerilor legislative din Rusia

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot

Opoziţia rusă a denunţat luni fraude masive în alegerile legislative, în timp ce partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, revendică o majoritate de două treimi în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal), în urma unui scrutin de la care criticii preşedintelui Vladimir Putin au fost excluşi, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Formaţiunea Rusia Unită acumulează 49,76 % din voturi, potrivit rezultatelor după verificarea buletinelor din 85% din birourile electorale.

Conform unuia dintre liderii Rusiei Unite, Andrei Turciak, formaţiunea sa a câştigat peste două-treimi din locuri în Camera inferioară, la fel ca în cursul scrutinului precedent de acum cinci ani. Astfel, Rusia Unită dispune de cel puţin 315 mandate din cele 450, o majoritate suficientă pentru a revizui Constituţia fără sprijinul altor forţe.

Este "o victorie convingătoare şi clară", a declarat Turciak.

Rusia Unită îi devansează pe comuniştii din KPRF (19,61%), dar scorul său reprezintă totuşi o scădere în raport cu 2016, când partidul aflat la putere obţinuse 54,2% din sufragii.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

Opoziţia - practic eliminată din scrutin prin interzicerea interzicerea eligibilităţii tuturor militanţilor având legâtură cu mişcarea lui Aleksei Navalnîi, încarcerat din ianuarie - a denunţat fraude masive pe măsură ce avansul Rusiei Unite creşte în timpul nopţii: umplerea urnelor, întârzieri suspecte în anunţarea rezultatelor votului online la Moscova, observatori alungaţi din birourile de votare din Sankt Petersburg...

La Moscova, bastion al criticilor la adresa Kremlinului, rezultatele votului online nu fuseseră anunţate la ora 06:30 GMT, adică la peste 12 ore după închiderea urnelor.

"Acestea sunt alegerile fraudei electronice", a lansat pe Twitter Ivan Jdanon, unul dintre apropiaţii opozantului Aleksei Navalnîi.

Un alt aliat al lui Navalnîi, Leonid Volkov, a evocat "o rescriere completă" a rezultatelor la Moscova şi Sankt-Petersburg.

Popularitatea Rusiei Unite era în scădere înaintea scrutinului, cu o cotă de încredere sub 30%, potrivit barometrului Institutului de stat VŢIOM.

Organizaţia specializată Golos a relevat peste 4.950 de nereguli potenţiale şi a evocat ca o "evidenţă" scăderea "nivelului de transparenţă" şi a "clarităţii sistemului electoral".

Potrivit lui Volkov, nivelul fraudelor este mai grav decât cel la alegerile legislative din 2011, care au fost urmate de un important val de manifestaţii.

Preşedinta Comisiei electorale, Ella Pamfilova, a respins aceste acuzaţii, lăudând "transparenţa" scrutinului.

Dat fiind scorul totuşi înalt al comuniştilor, susţinătorii lui Aleksei Navalnîi au revendicat în noaptea de duminică succesul strategiei lor de "vot inteligent", constând în recomandarea de a vota pentru candidaţii cel mai bine plasaţi pentru a-i incomoda pe cei din Rusia Unită, în absenţa posibilităţii de a participa la alegeri.

Susţinătorilor lui Navalnîi, încarcerat de la sosirea sa în ianuarie în Rusia după o tentativă de otrăvire pe care el o atribuie Kremlinului, li s-a interzis să participe la scrutin prin declararea organizaţiei în luna iunie drept "extremistă" de către justiţie.

Aceste alegeri au fost precedate de luni de represiune care au dus la îndepărtarea cvasitotalităţii opozanţilor lui Putin.

Autorităţile au exercitat presiuni de asemenea asupra companiilor Apple şi Google, care au cedat în cele din urmă, suprimând vineri din magazinele lor online aplicaţia echipei lui Navalnîi, conţinând recomandări despre orientarea voturilor.

În afară de Rusia Unită şi comunişti, alte trei partide sunt pe cale de a depăşi pragul de 5% pentru a intra în noul parlament: naţionaliştii de la LDPR (7,53%), centriştii de la Rusia Justă (7,34%) şi o formaţiune nou venită, partidul Oameni noi (5,31%).

Toate aceste formaţiuni sunt considerate a fi pe linia puterii.

Rusia Unită este totuşi departe de a putea afirma că a câştigat simpatia ruşilor, fiind subminat de scandaluri de corupţie, dezvăluite adeseori de mişcarea lui Navalnîi, notează AFP.

În plus, ruşii şi-au văzut nivelul de trai prăbuşindu-se în ultimii ani, o realitate care s-a accelerat odată cu pandemia de COVID-19. Această imagine foarte erodată nu-l ameninţă totuşi pe Vladimir Putin, care rămâne destul de popular.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.