Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Muntenegru caută modalităţi pentru a-l împiedica pe Djukanovic să rămână premier

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Cea mai mare alianţă a partidelor de opoziţie din Muntenegru, Frontul Democratic (DF), a propus miercuri numirea în funcţia de premier a unui reprezentant al minorităţii bosniace, încercând prin această mişcare să-l împiedice pe actualul premier Milo Djukanovic să obţină un nou mandat în fruntea executivului după ce partidul său, Partidul Democrat al Socialiştilor (PDS), a ieşit pe primul loc în alegerile legislative desfăşurate duminică, dar nu a obţinut majoritatea, relatează agenţia DPA. Frontul Democratic, o alianţa pro-sârbă şi pro-rusă, mizează pe faptul că, din cauza tensiunilor etnice, va fi greu pentru un premier bosniac să intre într-o alianţă cu partidul pro-occidental al premierului în exerciţiu. Prin urmare, Frontul Democratic şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini din parlament un guvern împotriva lui Djukanovic, dar fără să participe la guvernare.

În plus, potrivit lui Nebojsa Medojevic, liderul unuia dintre partidele ce compun alianţa DF, acest nou executiv va avea ca sarcină să pregătească alegerile anticipate. DF şi încă o alianţă au anunţat că nu recunosc rezultatul alegerilor desfăşurate duminică, invocând 'atmosfera de teamă' în care s-ar fi desfăşurat scrutinul. Conform rezultatelor preliminare, Partidul Democrat al Socialiştilor (PDS) a obţinut 36 din cele 81 de mandate în legislativ, iar cele patru mişcări politice din opoziţie (cele două alianţe şi încă două partide) au împreună 39 de mandate. Cele şase mandate rămase aparţin unor reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, doi fiind bosniaci.

Această opoziţie pare divizată în aproape toate chestiunile, cu excepţia obiectivului comun de a-l înlătura de la putere pe Djukanovic, care este premier de 25 de ani. Chiar în ziua alegerilor, autorităţile muntenegrene au arestat 20 de sârbi despre care afirmă că au constituit un grup ce intenţiona să se înarmeze şi să întreprindă duminică atacuri împotriva mulţimii care aştepta rezultatele în faţa parlamentului. Potrivit Parchetului din Podgorica, ei intenţionau de asemenea să-l sechestreze pe premier, să preia controlul asupra parlamentului şi să 'proclame victoria unor partide politice', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.