Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Pakistan a depus o moţiune de neîncredere pentru demiterea premierului Khan, părăsit de o parte din aliaţi

Kashmir Observer
Imran Khan

Deputaţi pakistanezi din opoziţie au înaintat luni în parlament o moţiune de neîncredere ce vizează demiterea premierului Imran Khan, împingând acest stat din Asia de Sud mai aproape de o criză politică, transmite Reuters.

Parlamentul va începe dezbaterea moţiunii joi, iar votul urmează să aibă loc în termen de şapte zile.

'Prim-ministrului îi încetează mandatul după ce pierde încrederea acestei camere', a afirmat liderul opoziţiei, Shehbaz Sharif, dând citire textului moţiunii, într-o şedinţă televizată.

Depunerea moţiunii are loc într-un context în care Pakistanul se confruntă cu o nouă criză economică, iar guvernul condus de Khan contează pe Fondul Monetar Internaţional pentru a primi viitoarea tranşă dintr-un pachet de salvare de 6 miliarde de dolari care să suplimenteze rezervele valutare în continuă scădere.

Khan, în vârstă de 69 de ani, fost căpitan al echipei naţionale de crichet, a pierdut majoritatea parlamentară după o serie de plecări din partidul său, în timp ce o alianţă de partide de opoziţie îi cere demisia.

Khan a promis însă că va lupta pentru a rămâne în funcţie şi a spus că în spatele încercării de răsturnare a guvernului său se află o conspiraţie finanţată din exterior, potrivit Agerpres.ro.

China este un susţinător vechi şi Pakistanul, un aliat tradiţional al Occidentului, s-a abţinut de la votul din Adunarea Generală a ONU care a condamnat cu majoritatea covârşitoare Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Aproape 20 de plecări din partidul lui Khan şi fisuri la partenerii săi de coaliţie l-au adus pe acesta în situaţia de a nu mai beneficia de majoritatea simplă de 172 de voturi necesară pentru a se menţine la putere.

În încercarea de a supravieţui, guvernul a anunţat că va oferi postul de prim-ministru al celei mai mari provincii, Punjab, unuia din partenerii din coaliţie.

Însă un alt partid din coaliţia de guvernare a decis să se alăture opoziţiei, care dispune acum de 168 de voturi.

Opoziţia şi analişti spun prim-ministrul nu se mai bucură de sprijinul puternicei armate pakistaneze - care stabileşte în mare parte cine guvernează -, ceea ce atât Khan, cât şi militarii neagă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.