Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Taiwan alege un primar prietenos faţă de China drept candidat prezidenţial

china si taiwan

Principalul partid de opoziţie din Taiwan a desemnat luni un primar popular, prietenos faţă de China, drept candidat prezidenţial în alegerile din 2020, o provocare directă pentru preşedinta Tsai Ing-wen care aspiră la realegere, informează DPA şi Reuters potrivit Agerpres

În alegerile primare prezidenţiale ale partidului naţionalist de opoziţie Kuomintang (KMT), primarul oraşului Kaohsiung din sudul insulei, Han Kuo-yu, a primit undă verde după ce a învins alţi patru contracandidaţi, inclusiv cel mai bogat om din Taiwan, fondatorul furnizorului Apple, Foxconn, miliardarul Terry Gou.

Insula autoguvernată urmează să desfăşoare concomitent alegeri prezidenţiale şi legislative în ianuarie pe fondul tensiunilor în creştere cu China, care o consideră o provincie rebelă şi nu a exclus niciodată recurgerea la forţă pentru obţinerea reunificării.

Han se bucură de o largă popularitate în insulă după ce a câştigat alegerile locale în noiembrie în oraşul port Kaohsiung, un fost fief al Partidului Democrat Progresist (DPP), la putere.

"Ultimii trei ani sub conducerea lui Tsai Ing-wen au fost prea dezamăgitori", a declarat Han reporterilor la cartierul general al KMT din Taipei, după rezultate. "Suporterii DPP ar trebui să deschidă ochii şi să se gândească".

Han Kuo-yu a provocat controverse după ce s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali de rang înalt în China la începutul anului, inclusiv Wang Zhimin, director al Oficiului de legătură al guvernului popular în Hong Kong, oficialul de top al Beijingului în regiunea administrativă specială.

Han a declarat că ambele părţi sunt "o singură Chină", un principiu drag Beijingului, şi a descris anterior independenţa Taiwanului ca fiind "mai înfricoşătoare" decât sifilisul, aminteşte Reuters.

Han a condus într-un sondaj telefonic de şapte zile în rândul a 15.000 de persoane în întregul Taiwan, câştigând un sprijin de 44,8%, comparativ cu Gou, (27,7%), care s-a plasat al doilea.

Administraţia lui Tsai a suferit o înfrângere în alegerile locale de la sfârşitul anului trecut, pe fondul creşterii criticilor asupra agendei de reforme a partidului şi amplificării presiunii din partea Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.