Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Turcia nu va contesta referendumul privind revizuirea Constituţiei

Anadolu
Turcia parlament

Principalul partid de opoziţie din Turcia nu va ataca în justiţie proiectul de lege privind reforma constituţională care are drept scop să înlocuiască sistemul parlamentar în vigoare în Turcia cu sistemul prezidenţial, a afirmat marţi liderul formaţiunii politice, deschizând astfel calea pentru organizarea unui referendum pe 16 aprilie, relatează Reuters. Partidul Popular Republican (CHP) era aşteptat să conteste proiectul de lege la Curtea Constituţională, în condiţiile în care membrii opoziţiei se tem că revizuirea Constituţiei îi va oferi prea multă putere preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Însă liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, a declarat marţi că această chestiune trebuie decisă de cetăţenii turci.

'Avem posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională modificările planificate, însă nu este vorba numai de o problemă juridică. Această chestiune va trebui decisă de oameni şi rezolvată pe cale politică', a transmis Kilicdaroglu grupului său parlamentar. 'De aceea, vom lăsa ca această problemă să fie decisă de populaţie prin vot pe 16 aprilie', a mai spus el. 'Ei trebuie să-şi fi dat seama că nu pot realiza nimic prin Curtea Constituţională', a declarat premierul Binali Yildirim ca reacţie la decizia CHP. Reforma constituţională propusă ar marca una dintre cele mai importante schimbări în sistemul de guvernare al Turciei de la fondarea republicii moderne în urmă cu aproape un secol, conform Agerpres.

Ea îi va permite şefului statului să numească şi să revoce miniştri, să promulge decrete şi să declare starea de urgenţă. Funcţia de premier va fi suprimată, fiind înlocuită de unul sau mai multe posturi de vicepreşedinte. Erdogan estimează că această revizuire, care i-ar putea permite să rămână la putere până cel puţin în 2029, este necesară pentru a garanta stabilitatea la vârf a Turciei, care se confruntă cu un val fără precedent de atentate şi probleme economice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.