Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia independentă din Kazahstan boicotează alegerile parlamentare

Kazahstan

Alegătorii din Kazahstan sunt chemaţi duminică să voteze în cadrul unui scrutin parlamentar organizat la 18 luni după alegerea preşedintelui Kasâm-Jomart Tokaev, transmite dpa.

Partidul Social-Democrat kazah boicotează votul, ceea ce înseamnă că opoziţia independentă nu ia parte la alegeri. În ultimele săptămâni, zeci de activişti au fost arestaţi. Numărul persoanelor cu drept de vot este de aproximativ 11,9 milioane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Circuitul banilor în USR. Patru membri de partid au fost ‘sponsorii’ ministrului Justiției, Stelian Ion

La scrutin iau parte 312 candidaţi din cinci partide. Kazahstanul este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei intrate în vigoare în 1995. Parlamentul său este bicameral, fiind format din Senat şi Majilis. Pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi. Dintre cei 107 membri ai Majlisului, 98 sunt aleşi prin vot direct, iar ceilalţi nouă sunt aleşi de Adunarea Poporului din Kazahstan, organism constituţional condus de preşedintele ţării.

Ca şi în anii precedenţi, este de aşteptat ca partidul aflat la putere, Nur Otan, să câştige alegerile.

După alegerea lui Kasâm-Jomart Tokaev, la 11 iunie 2019, în funcţia de preşedinte, în mai multe oraşe din Kazahstan au avut loc proteste împotriva autoritarismului, în timpul cărora au fost arestate sute de persoane.

Citește și: Raed Arafat, despre noua tulpină de coronavirus: Înseamnă un impact mai serios pe sistemul sanitar

Observatorii din partea OSCE au criticat încălcările standardelor democratice în timpul alegerilor parlamentare desfăşurate în urmă cu cinci ani. Un nou raport al OSCE indică faptul că drepturile fundamentale protejate prin constituţie ar putea fi limitate de schimbările legislative.

Din cauza pandemiei de COVID-19, alegătorii sunt autorizaţi să intre în secţiile de votare doar cu măşti care acoperă nasul şi gura şi cu mănuşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.