Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția poloneză a încheiat un acord pentru realizarea unei coaliții de guvernare

Donald Tusk Polonia alegeri

Partidele poloneze din opoziția pro-UE au ajuns la un acord pentru realizarea unei coaliții, a declarat vineri candidatul lor la funcția de prim-ministru, Donald Tusk, ceea ce le duce cu un pas mai aproape de preluarea puterii după ce au obținut o majoritate în alegerile din 15 octombrie.

Alianța a fost încheiată chiar dacă partidele au mai multe divergențe plecând de la cheltuielile publice până la poziția în problema avortului. Liderii lor spun că sunt uniți de dorința de a îmbunătăți relațiile cu Bruxelles-ul și de a debloca fondurile europene pentru Polonia înghețate din cauza unei dispute cu blocul comunitar privind statul de drept, potrivit Reuters.

„Suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru Polonia în următorii ani", a declarat Tusk într-o conferință de presă.

Într-un document, partidele au făcut o serie de promisiuni, printre care sunt restabilirea transparenței finanțelor publice și depolitizarea companiilor de stat. De asemenea, acordul stipulează că alianța va anula o hotărâre a Tribunalului Constituțional din 2020 care a dus la o interdicție aproape totală a avortului.

Problema avortului este una sensibilă într-o alianță care include atât conservatori sociali catolici, cât și oameni de stânga.

Președintele Andrzej Duda a acordat partidului naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) prima șansă de a forma un guvern. Dar PiS nu are majoritate și, având în vedere că toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a colabora cu el, sarcina sa pare aproape imposibilă.

Dacă premierul Mateusz Morawiecki nu va reuși să obțină un vot de încredere, parlamentul va numi un alt guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.