Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia vrea anularea legilor poloneză antidemocratice dacă va câştiga alegerile

romanialibera.ro
krs polonia

Opoziţia de centru din Polonia şi-a anunţat vineri intenţia de a anula multe dintre legile introduse de conservatori, pe care le consideră antidemocratice sau chiar anticonstituţionale, dacă va câştiga alegerile legislative, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Denunţând "uraganul legislativ" lansat de partidul aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), o lideră a Coaliţiei Civice (KO), Kamila Gasiuk-Pihowicz, a declarat că, în caz de victorie la alegerile legislative de la 13 octombrie, KO va vota "un act de reînnoire a democraţiei".

În cadrul convenţiei electorale a KO de vineri, deputata a explicat că este vorba de anularea textelor de lege care "au distrus Tribunalul Constituţional, au distrus independenţa justiţiei, au distrus independenţa parchetului".

Programul opoziţiei, a cărei principală formaţiune este Platforma Civică (PO, de centru), a fost prezentat de Malgorzata Kidawa-Blonska, desemnată cap de listă pentru KO la Varşovia şi aflată în poziţia de posibil premier în caz de victorie.

Opoziţia a ales ca slogan "Mâine poate fi mai bine" şi o prezintă pe Malgorzata Kidawa-Blonska ca o "forţă liniştită". Ea a spus că vrea "să schimbe politica" astfel încât politicienii "să înceteze să răspândească ură".

Ea s-a abţinut de la orice atac direct împotriva liderilor PiS, pe care sondajele îi prezintă ca posibili învingători, şi a promis că nu va reveni asupra importantelor avantaje sociale (în special alocaţii familiale) acordate de conservatori.

Capitolele programului de opoziţie au fost expuse de şapte femei.

Opoziţia de centru promite îmbunătăţirea sistemului de sănătate publică şi reducerea la 21 de zile a perioadei de aşteptare pentru consultarea unui specialist, oferirea unei mai bune asistenţe persoanelor în vârstă şi recompensarea generoasă a pensionarilor care continuă să lucreze. Opoziţia doreşte de asemenea garantarea egalităţii de salarii pentru femei, gratuitate pentru fecundarea in vitro şi internet gratuit pentru persoanele sub 24 de ani.

În ce priveşte economia, politicienii de centru vor reducerea sarcinilor sociale prin modificarea modului de calculare a cotizaţiilor şi exonerarea de impozit a cotei de beneficii reinvestită în dezvoltarea firmei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.