Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opt presupuse atacuri cu gaze chimice au fost comise în Siria

chimic siria

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anchetează asupra a opt presupuse atacuri cu gaze chimice comise în Siria de la începutul anului, indică un raport dat publicităţii vineri, citat de AFP.

În acest document prezentat Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, directorul general al OIAC, Ahmet Uzumcu, a scris că, "de la începutul lui 2017, au fost înregistrate opt presupuse cazuri de utilizare a armelor chimice şi sunt analizate în prezent" , scrie agerpres.ro.

El nu a precizat unde au avut loc presupusele atacuri.

Misiuni de anchetă sunt deja în curs de desfăşurare la Alep (nord) şi în împrejurimi, precum şi în jurul oraşelor Homs şi Hama (vest), în regiunea Damasc (sud-vest) şi la Idlib (nord-vest), a explicat raportul trimis Consiliului luni.

La rândul său, guvernul sirian a cerut OIAC să ancheteze asupra patru atacuri chimice care ar fi avut loc în regiunea Alep între septembrie şi noiembrie 2016, potrivit raportului. Rusia a furnizat eşantioane referitoare la aceste cazuri care vor fi analizate de laboratoarele OIAC.

Sub mandat ONU, OIAC are misiunea de a efectua anchete în Siria în legătură cu astfel de afirmaţii după ce guvernul condus de Bashar Al-Assad a ratificat în 2013 Convenţia privind interzicerea armelor chimice.

O misiune de anchetă a ONU şi OIAC a stabilit deja că regimul sirian a desfăşurat cel puţin trei atacuri cu clor în 2014 şi 2015.

Rusia şi China au blocat marţi în Consiliul de Securitate o rezoluţie propusă de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa care ar fi impus sancţiuni responsabililor acestor atacuri.

Anchetatori au mai stabilit că şi jihadiştii din gruparea Stat Islamic au folosit gaz muştar (iperită) în 2015.

Experţii OIAC aşteaptă în continuare să poată inspecta Centrul sirian de studii ştiinţifice şi cercetare care supervizează programul de arme chimice al ţării, după mai multe rapoarte, a subliniat documentul.

Acest centru, frecvent numit sub acronimul CERS, figurează pe lista neagră a sancţiunilor ONU, blocată de dublul veto al Rusiei şi Chinei din această săptămână.

Guvernul sirian dezminte că ar fi utilizat arme chimice într-un război care a făcut până în prezent 310.000 de morţi din martie 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.