Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orășenii fără canalizare, spital sau piață din Țicleni, dar cu impozite mari, ar vrea să fie din nou comună

Inquam Photos/ Octav Ganea
referendum vot

Orașul Țicleni, din județul Gorj, nu are canalizare, spital sau piață agroalimentară, iar în toată localitatea sunt doar patru blocuri. Un consilier local propune un referendum pentru ca cetățenii să spună dacă nu ar fi mai bine ca Țicleni să redevină comună și să plătească taxe şi impozite mai mici, informează Mediafax.

Citește și: Prima REACȚIE a deputatului ALDE, care a LOVIT cu mașina o tânără: 'Am procedat corect!'

Constantin Brănescu, consilier local PNL, a declarat că va începe o campanie de strângere de semnături, în orașul Țicleni, iar dacă cetățenii vor fi de acord, va depune, în ședința Consiliului Local, un proiect care prevede organizarea unui referendum pentru revenirea orașului Țicleni la statutul de comună. Localitatea Țicleni a devenit oraş în anul 1968 și are aproximativ patru mii de locuitori.

„Mai multe persoane mi-au solicitat să inițiez o campanie de strângere de semnături pentru a organiza un referendum pentru schimbarea statutului orașului Țicleni în comună. Inițiativa respectivă o voi desfășura începând cu data de 1 martie, iar în ceea ce privește data organizării referendumului o să propun Consiliului Local să fie odată cu alegerile prezidențiale din anul 2019, să nu mai zică nimeni din primărie că se face cheltuială în plus. Orașul Țicleni a fost declarat oraș în 1968, doar să plătim impozite și taxe locale. Cetățeanul practic nu beneficiază de absolut nimic în momentul de față, nu avem canalizare în tot orașul, avem doar patru blocuri, nu avem piață agroalimentară, nu avem spital, nu sunt locuri de muncă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Constantin Brănescu, consilier local și președintele organizației PNL Țicleni.

Acesta mai spune că, dacă orașul Țicleni ar deveni comună, oamenii ar putea accesa mai ușor fonduri europene, iar taxele și impozitele vor fi mai mici.

”Trecerea la statutul de comună va aduce beneficii, orice cetățean va putea accesa mult mai ușor fonduri de la Uniunea Europeană, vor fi impozite și taxe locale mai mici. De statutul de oraș beneficiază doar salariații primăriei, din 2017 salariile au crescut de trei - patru ori, în acest moment cel mai mic salariu în primărie este de peste 3.200 de lei și îl are un muncitor necalificat. Odată cu trecerea la statul de comună, numărul salariaților va rămâne mult mai mic”, a mai declarat Constantin Brănescu.

Primarul orașului Țicleni, Radu Constantin, a declarat că nu susține un astfel de demers pe care îl consideră inoportun, deoarece, spune el, va aduce pierderi mari.

”Nu sunt de acord. (...) Bugetul de stat când ne vine, ne vine pe comună, nu ne mai vine pe oraș. Sunt comune care au salarii mai mari, ca Bîlteni. Spital de unde să avem, dacă sunt spitale la Cărbunești, Rovinari, Turceni? Suntem între spitale aici, ce spital să avem? Canalizarea e proiect, nici asta nu știe, mai e și consilier, e proiect al Aparegio și al Consiliului Județean, care în 2020 se pune în practică, de 200 de miliarde de lei vechi. Mai avem canalizarea de făcut în Tunși și Rășina, în rest avem și stație de epurare, avem tot absolut. El nu știe că noi avem impozitul cel mai mic pe orașul Țicleni, când a dat Guvernul la aprecierea primarilor, eu nu am mărit impozitul. Avem 52 de salariați în primărie. Cetățenii nu vor să treacă de la oraș la comună, ca să treci de la comună la oraș sunt niște proceduri foarte grele. Avem și investiții cu fonduri europene și ne pică”, a declarat primarul.

Unii localnici susțin demersul consilierului și cred că localitatea lor a fost făcută oraș în mod „forțat”, însă după Revoluție ar fi trebuit să redevină comună.

”Mi se pare o chestie înțeleaptă să devină comună. Trebuia să se întâmple treaba asta cu mulți ani în urmă, pentru că localitatea Țicleni, mie așa îmi place să-i spun, nicidecum oraș, iar comună nu este, a fost făcută într-o manieră forțată, pe vremea regimului comunist, asta pentru că se urmărea să aibă cât mai multe localități cu statut de oraș, nu ne deranja prea mult în acea vreme, de fapt nici nu puteai să ai o opinie. După Revoluție, trebuia să se revină la statutul de comună. Cei care au avut statutul de comună au obținut foarte multe fonduri europene, pe când noi ca oraș nu am avut această putere, nu am avut nici personalul specializat de a face anumite proiecte”, a spus inginerul Ion Munteanu, localnic din Țicleni, în vârstă de 61 de ani.

Omul a spus că localitatea sa este cunoscută deoarece este în Cartea Recordurilor ca având mai lungă stradă din Europa, în jur de 15 kilometri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.