Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz incredibil la Oradea - Polițist trimis în judecată pentru o schemă infracțională complexă și un flagrant DGA

impactpress.ro
DGA

Cinci persoane, între care un poliţist din Bihor, au fost trimise în judecată într-un dosar investigat de Direcţia Generală Anticorupţie, în care o femeie ar fi fost contrânsă moral să ajute apropiaţi ai agentului de Poliţie să obţină credite de nevoi persoanale. Ulterior, ea solicita 10% din valoarea acestor credite, împărţind banii cu poliţistul. Acesta ar fi determinat-o pe femeie sa preia credite ale sale şi să achite credite luate de alte persoane.

Reprezentanţii DGA au anunţat, joi, că procurorii au decis trimiterea în judecată a cinci persoane, printre care un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Poliţia Municipiului Oradea - Biroul Proximitate, pentru mai multe infracţiuni.

Astfel, agentul de poliţie a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, şantaj, furt, instigare la furt calificat, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la trafic de influenţă, iar fratele său, pentru furt calificat, şantaj şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Celelalte trei persoane au fost trimise în judecată pentru cumpărare de influenţă şi uz de fals, cumpărare de influenţă şi şantaj, respectiv cumpărare de influenţă.

Cum se petreceau faptele

„În fapt, în perioada 2022-2023, martora denunţătoare a fost constrânsă moral să ajute mai multe persoane din cercul de apropiaţi (fără calitate specială) ai agentului de poliţie pentru a accesa credite de nevoi personale, prin completarea în fals a unor înscrisuri sub semnătură privată, în beneficiul acestora din urmă. Ca urmare a aprobării creditelor, martora denunţătoare le-a cerut beneficiarilor creditelor un procent de 10% din valoarea acestora, sub pretextul achitării către funcţionarii bancari care au aprobat cererile de credit. În realitate, aceste sume de bani erau împărţite de agentul de poliţie cu martora denunţătoare”, au transmis reprezentanţii DGA.

Potrivit acestora, martora denunţătoare a preluat de la agentul de poliţie două credite bancare pe care s-a angajat să le achite printr-un act notarial, garantând restituirea împrumutului cu autoturismul personal, autoturism care, în cele din urmă, i-a fost luat de către agentul de poliţie, fără consimţământul acesteia şi fără punerea în executare a contractului notarial, sub pretextul neachitării la termen a ratelor bancare scadente.

„În luna decembrie 2022, fratele agentului de poliţie şi martora denunţătoare au completat în fals o adeverinţă de salariat unuia dintre inculpaţi, prin contrafacerea scrierii şi subscrierii, în care au atestat în mod nereal calitatea de salariat a acestuia din urmă şi cuantumul salariului, pentru accesarea unui credit bancar de nevoi personale. Pe parcursul anului 2023, una dintre persoanele (fără calitate specială) pe care martora denunţătoare a ajutat-o să acceseze credite de nevoi personale, prin completarea în fals a unor înscrisuri sub semnătură privată şi căreia i-a cerut o sumă de bani sub pretextul efectuării de plăţi către funcţionarii bancari care au aprobat cererea de credit, a constrâns-o pe martora denunţătoare să îi restituie banii pe care i-a achitat drept comision şi alte sume de bani, în caz contrar ameninţând-o cu comiterea unor acte de violenţă asupra sa şi a familie sale”, au precizat anchetatorii.

Prinși în flagrant când spărgeau casa unui om de afaceri

De asemenea, reprezentanţii DGA au stabilit că, într-o altă situaţie, agentul de poliţie a constrâns-o pe martora denunţătoare să plătească rata aferentă creditelor contractate de un alt inculpat, în caz contrar ameninţând-o că nu-i va restitui autoturismul pe care îl luase.

Anchetatatorii au mai afirmat că, în 24.10.2023, „agentul de poliţie a cerut şi a primit de la martora denunţătoare cheia de la garajul imobilului în care locuieşte prietenul acesteia, iar ulterior, agentul de poliţie l-a determinat pe fratele său să pătrundă în locuinţa respectivă, transportându-l în apropierea acesteia”.

Cei doi au fost prinşi în flagrant de poliţiştii DGA şi de procurorul de caz, pe timp de noapte, după sustragerea, din locuinţa respectivă, a sumei de 6.000 de lei şi a unor bijuterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.