Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orașul din nordul Japoniei care înregistrează cea mai mare temperatură de primăvară din istorie

stiripesurse.ro
prognoza meteo temperatura

Temperatura din Sapporo a depăşit luni pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în nordul extrem al Japoniei, a anunţat Agenţia japoneză de meteorologie (JMA), informează AFP, potrivit Agerpres.

Situat în cea mai friguroasă regiune a Japoniei, oraşul Sapporo a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 1972 şi organizează în fiecare lună februarie un foarte popular festival al zăpezii, în cadrul căruia sunt expuse sculpturi gigantice din gheaţă.

Este pentru prima dată când temperatura din Sapporo a depăşit pragul de 25 de grade Celsius atât de devreme în cursul anului de la începutul măsurătorilor meteorologice în acest oraş japonez, realizate începând din 1877, a declarat Suichi Yoshida, un oficial al filialei regionale pe care JMA o administrează pe insula Hokkaido.

Temperatura medie din Sapporo pentru data de 15 aprilie este de 11,5 grade Celsius, iar precedentul record de precocitate în ceea ce priveşte atingerea temperaturii de 25 de grade Celsius data din 20 aprilie 1998 (25,1 grade Celsius).

JMA consideră că valoarea de 25 de grade Celsius este o temperatură estivală în Japonia, potrivit sistemului său actual de clasificare.

"Nu putem exclude posibilitatea ca schimbările climatice să fi jucat un rol" în stabilirea acestui record de căldură timpurie în Sapporo, a adăugat Suichi Yoshida.

Vârfuri de căldură timpurie au devenit tot mai puţin rare la nivel mondial. Suedia, de exemplu, a cunoscut în prima parte a lunii aprilie 2024 cel mai timpuriu început de vară ce a fost înregistrat vreodată pe teritoriul său, cu temperaturi de peste 10 grade Celsius timp de cinci zile consecutive în trei oraşe din sudul ţării.

La nivel mondial, cu un nou record de temperatură medie în martie 2024, ultimele 12 luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată de meteorologi pe planeta noastră (+1,58°C peste valoarea medie din era preindustrială din secolul al XIX-lea), potrivit observatorului european Copernicus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.