Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oraşul Strasbourg a achiziţionat un desen medieval 'inestimabil' al catedralei sale emblematice

gara strasbourg

Oraşul francez Strasbourg a achiziţionat un desen medieval pe pergament datând din secolul al XV-lea, considerat o ''comoară naţională'' şi care reprezintă prima schiţă cunoscută a fleşei catedralei sale emblematice, o ''operă inestimabilă'', râvnită în străinătate, informează AFP.

Cu o calitate incredibilă pentru o schiţă care datează cu aproximaţie din 1419, desenul cu o lungime de 2,05 metri şi o lăţime de 54 de centimetri a fost atribuit celui care era în acea vreme arhitectul catedralei Notre-Dame din Strasbourg, Johannes Hültz, potrivit Agerpres.

''Este primul desen cunoscut care reprezintă fleşa catedralei din Strasbourg... care este destul de diferită de fleşa construită în cele din urmă'', a afirmat Paul Lang, directorul muzeelor din Strasbourg.

''Este un desen de o importanţă extremă, o operă inestimabilă. Observăm o elaborare din ce în ce mai precisă a desenului arhitectural din acea epocă, fineţea detaliului, precizia'', a subliniat Anne Mistler, adjuncta departamentului de Arte şi Cultură a oraşului.

Schiţa a fost achiziţionată contra sumei de 1,75 de milioane de euro graţie în principal unui important mecenat al Crédit Mutuel Alliance Fédérale, la care se adaugă finanţări primite din partea Societăţii prietenilor catedralei din Strasbourg, a Ministerului Culturii, precum şi a municipalităţii. A fost nevoie de peste trei ani de demersuri şi de negocieri dure pentru achiziţionarea schiţei.

''Catedrala din Strasbourg a fost cel mai înalt edificiu al creştinismului medieval şi a rămas aşa până în secolul al XIX-lea'', a precizat Paul Lang. ''Este o mare emoţie şi totodată o uşurare de a putea aduce această creaţie în colecţiile noastre, pe care am reuşit să-o obţinem în ciuda dorinţei unui mare muzeu nord-american''.

Francis Limon, vicepreşedinte al Societăţii prietenilor catedralei, a amintit totodată că planurile catedralei din Rouen (nord-vest) au ajuns în străinătate în urmă cu câţiva ani întrucât muzeele din Franţa nu au reuşit să se alinieze preţurilor solicitate.

Schiţa a făcut iniţial parte din colecţiile fundaţiei Notre-Dame din Strasbourg, care conservă de şapte secole planuri arhitecturale medievale referitoare la construcţia catedralei, dar a dispărut în perioada Revoluţiei Franceze.

Proprietarul anterior a cumpărat-o în 1994 de pe piaţa de artă pariziană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.