Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban: Nu vrem să modificăm Constituția numai în interesul partidelor politice

ludovic orban

Deputatul liberal Ludovic Orban a declarat joi ca modificarea Constitutiei nu trebuie sa fie problema partidelor politice, a Parlamentului, ci o problema a întregii societati iar modificarea legii fundamentale sa se faca dupa o consultare serioasa a societatii.

'S-a schimbat total conjunctura politica, au avut loc niste alegeri prezidentiale, PNL, astazi, este rezultat al unei fuziuni între doua partide politice. Noi nu vrem sa modificam Constitutia numai în interesul, sa spun, al partidelor politice si numai prin contributia parlamentara. Noi dorim sa modificam Constitutia dupa o consultare serioasa a societatii, dupa o analiza profunda a disfunctionalitatilor care au existat în societatea româneasca în functionarea institutiilor statului si abia apoi sa gasim cauzele si sa venim cu modificarile Constitutiei pentru eliminarea acestor disfunctionalitati', a afirmat Orban la dezbaterea 'Protectia constitutionala a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor', organizata de grupul deputatilor PNL.

El a sustinut ca modificarea Constitutiei trebuie sa fie o problema a întregii societati.

'Cred ca modificarea Constitutiei, daca este necesara, nu trebuie sa fie problema partidelor politice, a Parlamentului, ci o problema a întregii societati, pentru ca de fapt Constitutia este legea de baza în functie de care se asaza toate celelalte institutii si mai ales în functie de care sunt garantate drepturile si libertatile fundamentale si prin intermediul Constitutiei se creeaza cadrul care sa efectivizeze exercitarea acestor drepturi ale cetatenilor', a spus Orban.

Liderul deputatilor liberali este 'convins' ca, daca cetatenii români ar fi întrebati daca actualul Parlament are credibilitatea si legitimitatea necesare pentru a genera o revizuire a Constitutiei, 'o majoritate importanta' ar raspunde 'nu'.

'Asta nu înseamna ca noi nu continuam acest proces larg de consultare, aceasta analiza asupra disfunctionalitatilor si a acelor texte constitutionale care au permis abuzuri din partea institutiilor statului asupra cetatenilor, au permis restrângerea unor drepturi ale cetatenilor', a adaugat Orban.

El a precizat ca PNL este interesat de modificarea Constitutiei 'astfel încât sa garanteze exercitarea efectiva a drepturilor si libertatilor fundamentale, inclusiv prin eliminarea unor articole care sunt prevazute astazi, cum este articolul 53, care prevede restrângerea drepturilor si libertatilor fundamentale, pe perioada nelimitata, într-un cadru extrem de larg'.

'De asemenea, interzicerea emiterii de ordonante de urgenta de catre Guvern, întarirea institutiei Avocatului Poporului, dar numai în sensul capacitatii acestuia de a împiedica abuzurile autoritatilor publice si împiedicarea exercitarii efective a drepturilor', a mai mentionat Orban.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.