Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban, 'taxat' din CSM de Ziua Justiţiei - Judecătoarea Evelina Oprina condamnă 'îndemnurile la nerespectarea unor decizii obligatorii'

evelina oprina

Judecătoarea Evelina Oprina, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, transmite un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei. Aceasta pledează pentru adevăr, dreptate, nepărtinire, curaj, obiectivitate, omenie şi erudiţie în justiţie, însă denunţă şi unele atitudini din partea altor puteri ale statului. Judecătoarea face trimitere în mod voalat la declaraţiile premierului Orban, cel care îndemna zilele trecute la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

"Astăzi este ziua justiției!

Și ca un judecator profund atasat de sentimentul dreptatii si adevarului, nu pot să nu mă gândesc la ceea ce spunea Mircea Djuvara că ideea de drept cuprinde în sine ideea de echitate, adică aprecierea justă, din punct de vedere juridic, a fiecărui caz individual.

Aceasta îmi doresc să fie în esență valoarea centrală a justiției pe care o înfăptuim, noi judecătorii.

Îmi mai doresc ca omul, bunăstarea și demnitatea lui să fie principalele repere ale unei justiții reale și profunde, iar munca, priceperea, spiritul de dreptate și purtarea demnă să fie singurele precepte ale unui act de justiție superior.

E locul acum să mai spun că, în trilogia clasică a puterilor, puterea judecătorească are un rol de control în aplicarea și respectarea dreptului și în articularea riguroasă a unui mecanism statal democratic. Legi neclare și contradictorii, ofensiva susținută asupra statutului magistratului, îndemnuri la nerespectarea unor decizii obligatorii care pun în acord fondul normativ actual privind drepturile omului cu actul fundamental, Constituția ori manifestările publice necenzurate din partea celorlalte puteri în scopul decredibilizării hotărârilor judecătorești, la care se adaugă dificultățile de ordin logistic sunt tot atâtea amenințări și imixtiuni insidioase asupra actului de justiție.

Iar, pe acest fond, clamarea unor mesaje de unitate și solidaritate, de garantare a independenței justiției, fără, însă, sa fie dublate de o consistență reală și de un suport evident în demersurile întreprinse si numai in respectul legii riscă să devină formă fără fond. De aceea, pledez ca întodeauna pentru afirmarea adevărului și dreptății, pentru nepărtinire, pentru curaj și obiectivitate, pentru omenie și erudiție.

Îmi îndrept gândul aniversar către toți colegii mei, judecători și procurori, care înțeleg ca în fiecare zi să-și cultive o independență veritabilă față de orice pornire, pasiune ori afinitate ideologică, către toți ceilalți profesioniști ai dreptului, avocați, executori judecătorești, notari publici, consilieri juridici, practicieni în insolvență, către tot personalul auxiliar din justiție care își dedică întreaga pricepere și valoare în slujba unui act de justiție efectiv și eficace.

Finalmente, să nu uităm că independența este înainte de toate o problemă de caracter și să prețuim cel mai de valoare instrument pentru o justiție cu adevărat independentă: libertatea de gândire și de exprimare.

La multi ani intelepti si demni Justitiei romane!", scrie judecătoarea Evelina Oprina pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.