Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordin clar de la Washington. Toate ambasadele americane consolidează monitorizarea populaţiilor

US visa

Secretarul de stat american Rex Tillerson le-a cerut misiunilor diplomatice ale Statelor Unite să identifice "populaţiile care necesită monitorizare sporită" şi să înăsprească verificările la care sunt supuşi solicitanţii de viză din această categorie, relevă o serie de mesaje diplomatice la care Reuters a avut acces, transmite agerpres.

TEROARE în Londra. Theresa May a spus cine este ATACATORUL din Londra şi naţionalitatea răniţilor

Şeful diplomaţiei SUA a ordonat de asemenea "controale obligatorii în social-media" pentru toţi solicitanţii de viză care s-au aflat pe teritorii ocupate de Statul Islamic, controale făcute în prezent destul de rar de consulate, a menţionat un fost oficial american.

Cele patru telegrame diplomatice citate de Reuters au fost transmise de Rex Tillerson în ultimele două săptămâni şi conţineau instrucţiuni pentru punerea în aplicare a ordinului din 6 martie al preşedintelui Donald Trump care interzice temporar accesul în SUA al călătorilor din şase ţări majoritar musulmane şi al tuturor refugiaţilor, precum şi a unei note emise în acelaşi timp cu ordinul şi în care se solicită înăsprirea controalelor în cazul solicitanţilor de vize. Telegramele ilustrează obstacolele administrative şi logistice cu care se confruntă Casa Albă în a transforma în fapte viziunea lui Trump privind "verificarea drastică" a străinilor care intră în SUA, una din promisiunile majore de campanie ale preşedintelui, menţionează Reuters.

TEROARE în Londra. ŞAPTE suspecţi au fost ARESTAŢI - LIVE VIDEO

Seria de mesaje adresate misiunilor SUA din străinătate au stipulat noi directive privind verificarea solicitanţilor de viză, dar o parte dintre acestea au fost apoi retrase, după ce unele paragrafe ale ordinului lui Trump au fost contestate de justiţie. Ultima astfel de telegramă, datată 17 martie, le cere şefilor tuturor misiunilor diplomatice să convoace grupuri de lucru formate din oficiali din agenţiile de aplicare a legii şi de informaţii pentru a stabili "o listă de criterii pentru identificarea populaţiilor ce necesită intensificarea monitorizării". Aceste categorii de populaţie pot varia de la ţară la ţară, întrucât nota din 17 martie nu prevede explicit coordonarea între ambasade.

Un fost parlamentar rus, critic al lui Vladimir Putin, UCIS în plină stradă / FOTO & VIDEO

Între instrucţiunile formulate de Tillerson se numărau şi un set de întrebări specifice care ar trebui adresate solicitanţilor de viză proveniţi din Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen - cele şase ţări vizate de ordinul lui Trump din 6 martie - , dar şi din rândul populaţiilor identificate ca prezentând riscuri sporite de securitate. Acestea se refereau la unde au trăit, călătorit şi lucrat în ultimii 15 ani şi de asemenea li se cerea să pună la dispoziţie numerele de paşaport, de telefon, adresele de e-mail şi conturile de social-media folosite în ultimii 5 ani. Ulterior, consulii au fost instruiţi să nu pună aceste întrebări, în aşteptarea unei decizii a justiţiei.

Totuşi, atât unii republicani, cât şi unii democraţi din Congres au cerut extinderea verificărilor în social-media a celor care vor să intre în SUA, argumentând că astfel de controale pot contribui la depistarea unor eventuale legături cu activităţi teroriste. Foşti oficiali şi jurişti specializaţi în imigraţie au avertizat însă că aceste verificări ar prelungi în mod semnificativ procedurile de viză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.