Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordinea mondială se schimbă: Dominaţia SUA a ajuns la final. Avertisment pentru România

pixabay.com
diverse, harta

Consultantul politic Cozmin Guşă a prezentat, în direct, la Realitatea Tv, în cadrul emisiunii "Ambasador România", cele patru megatendinţe globale care ne pot afecta şi pe noi, aşa cum reies din cartea scrisă de un fost ofiţer CIA, Mattthew Burrows, pornind chiar de la un raport CIA din 2014. Cartea se numeşte "Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea" şi a apărut şi în România, la Editura Litera. Dintre cele patru tendinţe, amintim: Un război major care angrenează puterile lumii, dar şi o problemă de regres a SUA în a-şi prezerva toate zonele cucerite, ca influenţă, atât militar, cât şi economic.

În debutul intervenţiei telefonice, Guşă a surprins importanţa tendinţelor globale, dar mai ales lipsa de implicare a lui Traian Băsescu în "a ridica nivelul" României pe planul politicii externe, acesta susţinând că fostul preşedinte a preferat să joace după proverbul "Capul plecat sabia nu-l taie":

Poziție SURPRINZĂTOARE: Dezmembrarea UE nu mai este de neconceput în viziunea Germaniei

"Aş putea dezvolta multe polemici legate de preşedinţii României, de la cel actual, la Traian Băsescu sau Ion Iliescu. Suntem într-un moment de cumpănă, dar prefer să nu fac asta, pentru că emisiunea este dedicată unor tendinţe globale care ne-ar putea afecta pe noi, şi atunci este bine să ridicăm nivelul, cel puţin nivelul preşedintelui Băsescu a fost unul jos, a jucat "la mic" pentru România, după  proverbul "Capul plecat sabia nu-l taie", numai că nu s-a referit la capul ţării, ci la capul său".

Cozmin Guşă a afirmat că autorul, Matthew Burrows, este un bun prieten al său de la Washington, un ofiţer CIA, ieşit la pensie:

"O să încep vorbind despre o carte care a apărut şi la noi, anul ăsta, la editura Litera, scrisă în 2014, în SUA. De fapt, este o carte rezumat a ultimului raport CIA, de la momentul 2014, raportul chiar aşa se numea, "Tendinţe Globale" şi a fost redactat de către un prieten al meu, de la Washington, Matthew Burrows, un  fost ofiţer CIA, sigur, ieşit la pensie, încă nu este foarte bătrân, şi care a publicat în SUA o carte şi care în România a reapărut în acest an şi care se numeşte, "Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea". O carte care, poate publicul românesc nu a fost atent, a apărut doar după ce a fost supervizată încă o dată după ce a fost scrisă, chiar de către CIA".

Guşă a precizat că în carte au fost identificate patru tendinţe clare care dacă se instalează la nivelul anilor 2014-2016, ordinea mondială se schimbă clar:

"Acolo se divulgă nişte lucruri care nu sunt neapărat în avantajul puterii americane, pentru că, nu e aşa, vorbim de viitorul declasificat. Şi pentru ca să încep discuţia, Matt Burrows, care mai are un prieten român, şi care nu este George Maior, atenţie, ca să nu fie interpretată această discuţie, indentifica acolo autorul, dar de fapt, CIA, patru tendinţe clare care dacă se instalează la nivelul anilor 2014-2016, ordinea mondială se schimbă clar".

Acesta a detaliat, pas cu pas, care sunt cele patru tendinţe, care implică atât China, cât şi deriva tehnologiei:

Cozmin Gușă, atac DUR: Echipa lui Teodor Meleșcanu e mai slabă ca el

"Acestea patru mega-tendinţe sunt: 1. China nu îşi poate gestiona avansul economic precum şi acoperirea unor zone emergente din zona America de Sud şi Africa. Nu s-a întâmplat sau s-a întâmplat parţial. 2. Un război major care angrenează puterile lumii, şi este pe cale să vedem aşa ceva, pe lângă războiul instalat între SUA şi Rusia, Siria este un loc pe care îl putem interpreta aşa. 3. O derivă a tehnologiei, adica, ceea ce se întâmplă astăzi, adică lucruri care vin împotriva firii umane şi care de regulă domină firea umană sau masele, conectarea noastră totală la tehnologia informaţională şi respectiv, 4. O problemă de regres a SUA în a-şi prezerva toate zonele cucerite, ca influenţă, unde vorbesc şi de influenţă militară, şi de zonă economică, de asemenea, cred că acest lucru s-a întâmplat".

Dacă Statele Unite, prin vocea CIA, vorbeşte despre aceşti factori, România trebuie să înţeleagă că lumea s-a schimbat, atrage atenţia consultantul politic.

Fost ofițer SRI, dezvăluiri incendiare: Cum a scăpat Victor Ponta de atacurile internaționale

"Ei, dacă SUA, prin vocea CIA, prin vocea acestui angajat CIA, acum pensionar, vorbesc despre aceşti factori, noi trebuie să înţelegem foarte bine, că lumea s-a schimbat. Noi de obicei înţelegem ultimii, şi de aici ciuda mea că politica noastră externă este condusă cum este condusă şi nu ne poate racorda, în ciuda unor avantaje pe care le avem şi pe care o să le menţionez la final".

Guşă a mai atras atenţia asupra faptului că  alegerile SUA care au venit după o perioadă în care Administraţia Barack Obama a deconsiderat total Europa care era capitalul simbolic al euroatlantismului.

"Practic, astăzi am ajuns să fim într-o lume a negocierilor totale, mai ales după alegerile SUA care au venit după o perioadă în care Administraţia Barack Obama a deconsiderat total Europa care era capitalul simbolic al euroatlantismului(...) Este limpede ca dominația SUA asupra lumii a ajuns la final, SUA nu mai sunt singurul hegemon. Se negociază finalul PaxAmericana, se negociază o anumita reașezare a treburilor. Nu am putea vorbi atât de mult despre Putin daca nu s-ar fi întâmplat".

În plus, Cozmin Guşă vorbeşte şi despre statutul României în NATO în acest context.

"Statutul nostru de frontiera a NATO s-a diminuat foarte mult și vom vedea acest lucru mai ales dupa negocierile dintre Trump si Putin care nu cred ca vor întârzia mai mult de luna februarie, poate martie", a spus Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.