Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordonanța 7 îi alătură și pe magistrații din Mureș, protestelor

decizie instanta

Peste 40 de judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din judeţul Mureş au protestat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, împotriva modului de adoptare a O.U.G. nr. 7/2019, arătând că magistraţii nu protestează pentru ei înşişi, ci pentru valul de ordonanţe de urgenţă care a modificat legile justiţiei, pe care îl percep ca pe un atac împotriva independenţei justiţiei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Maria Grapini, ELIMINATĂ de la numărătoarea voturilor din Comisia LIBE, după ce a GREȘIT opțiunile pentru Kovesi

"Magistraţii nu protestează pentru ei înşişi, pentru salarii, pentru ştiu eu ce alte aşa zise privilegii, nici măcar pentru condiţiile de muncă. Deşi este cunoscută starea de degradare în care se află foarte multe dintre sediile instanţelor. Dar nu pentru asta protestăm, ci pentru valul acesta de ordonanţe de urgenţă care a modificat legile justiţiei, val pe care noi judecătorii şi procurorii îl percepem ca pe un atac împotriva independenţei justiţiei. Deci, magistraţii protestează pentru apărarea unei valori, a unui principiu, extrem de importante pentru întreaga societate, pentru toţi cetăţenii. De aceea, consider eu că protestul magistraţilor, chiar şi în forma suspendării activităţi, nu numai sub forma aceasta în care protestăm în aceste clipe, nu poate fi apreciată ca fiind o grevă", a declarat preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş, judecătoarea Simona Aldea.

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Târgu Mureş, întruniţi în Adunarea Generală, au decis, în urmă cu o zi, cu unanimitate de voturi, exprimarea publică a dezacordului cu privire la "modul lipsit de transparenţă în care a fost adoptată O.U.G. nr. 7/2019", dar şi cu privire la efectele pe care acest act normativ le-ar putea avea asupra actului de justiţie şi asupra cetăţenilor României.

Aceştia au arătat că, prin solicitarea avizării proiectului ordonanţei de urgenţă de către Consiliului Superior al Magistraturii cu doar o zi înainte de adoptarea lui, a fost ignorat rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei.

"Modificările aduse prin O.U.G. nr. 7/2019 nu acţionează în scopul declarat în expunerea de motive şi preambulul ordonanţei, fiind arbitrară faţă de expunerea de motive, cu excepţia prevederilor privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Se încearcă scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de sub conducerea Parchetului General, urmărindu-se constituirea unui 'Parchet Extraordinar'. Este prejudiciat astfel statutul constituţional al procurorilor prin încălcarea principiului controlului ierarhic consacrat de Constituţie", au arătat judecătorii din Târgu Mureş.

Pentru exprimarea nemulţumirii faţă de cele arătate mai sus, Adunarea Generală a decis ca măsură de protest ieşirea judecătorilor în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş, zilnic, în perioada 26 februarie 2019 - 1 martie 2019, de la orele 16,00.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au hotărât suspendarea activităţii începând din 26 februarie până în data de 1 martie, după ce au analizat principalele modificări aduse legilor Justiţiei prin OUG 7/2019.

Deşi alte instanţe nu au luat hotărâri pentru adoptarea unor forme de protest, la protestul de miercuri, din faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş au participat şi judecători din cadrul Tribunalului Specializat Târgu Mureş, Tribunalul Mureş şi Curtea de Apel Târgu Mureş.

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Mureş a anunţat, miercuri, că împărtăşeşte punctual de vedere exprimat de către judecători ai ÎCCJ în data de 26 februarie, 2019, referitor la adoptarea OUG nr. 7/2019, dezavuând modalitatea de adoptare a acesteia.

Judecătorii Tribunalului Mureş au hotărât, cu majoritate de voturi, că, în situaţia în care nu se vor lua măsuri de abrogare a acestui act normativ în partea în care excedează reglementarea privind accesul şi, respectiv, promovarea în profesia de magistrat, judecătorii instanţei vor proceda la adoptarea unor forme de protest care urmează să fie stabilite în următoarea adunare generală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.