Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordonanţa privind jocurile de noroc, adoptată în plen

Shutterstock
jocuri de noroc gambleri

Senatul a adoptat, luni, în plen, ordonanţa privind jocurile de noroc, în forma Guvernului, care vizează niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a acestor jocuri, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii şi înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor, potrivit Agerpres.

Au fost înregistrate 79 de voturi "pentru" unul "împotrivă" şi 13 abţineri.

Actul normativ modifică şi completează OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc şi OUG 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Proiectul de aprobare a Ordonanţei majorează garanţiile depuse de companii şi instituie obligaţia operatorilor să aibă sediul social în România.

Ordonanţa prevede că statul poate acorda licenţe doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.

Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, actul normativ prevede instituirea unei interdicţii privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc.

Pentru promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică şi integritate se prevede instituirea interdicţiei de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul ONJN.

Ordonanţa mai prevede că ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele indezirabile şi instituie obligativitatea menţinerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online, cu informaţii despre operatorii licenţiaţi/autorizaţi, cum ar fi: adresa sediului social, adresa fiecărui spaţiu comercial în care operează jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locaţie, seria şi adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licenţiat/autorizat.

Senatorii USR, ale căror amendamente au fost respinse, şi-au exprimat dezacordul cu Ordonanţa şi au afişat, în plen, pancarte inscripţionate cu "Jocurile de noroc distrug vieţi", "fără păcănele.ro" şi "Educaţia este biletul câştigător".

De asemenea, Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă a unui grup de parlamentari USR referitoare tot la jocurile de noroc, pentru care s-a împlinit termenul de dezbatere pe 26 octombrie.

Potrivit propunerii legislative, publicitatea pentru jocurile de noroc este însoţită de prezenţa alternativă a unuia dintre următoarele mesaje: "Familie, viaţă socială, bunăstare: eşti gata să rişti totul?", "Jocurile de noroc implică riscuri: îndatorare, dependenţă, singurătate".

Actul normativ adoptat tacit mai prevede că formele de publicitate exterioară (panouri publicitare sau structuri publicitare care sunt amplasate în zone publice, inclusiv pe diverse construcţii sau clădiri) sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, pentru un material publicitar aferent unui singur operator de jocuri de noroc licenţiat, o suprafaţă totală de 30 de metri pătraţi.

Ordonanţa şi propunerea legislativă vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.