Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizații neguvernamentale cer o anchetă ONU în cazul dispariției lui Jamal Khashoggi

middleeasteye.net
Jamal Khashoggi

Organizaţiile neguvernamentale Amnesty International, Human Rights Watch, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor şi Reporteri fără Frontiere au cerut joi deschiderea unei anchete a ONU asupra dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Turcia ar trebui să facă apel la ONU pentru a lansa o anchetă credibilă şi transparentă", a declarat Robert Mahoney, unul dintre responsabilii Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, cu sediul la New York, în cursul unei conferinţe de presă organizate în comun la sediul Naţiunilor Unite.

Ancheta ar urma să permită stabilirea circumstanţelor dispariţiei jurnalistului saudit şi posibilei sale asasinări. Obiectivul acesteia ar trebui să fie de a identifica pe oricine se face responsabil de ordonarea, planificarea şi executarea vreunei operaţiuni legate de acest caz, au afirmat ONG-urile amintite.

Până în prezent, apelurile din întreaga lume se referă la investigaţii independente şi transparente, fără să amintească însă necesitatea ca să fie internaţională.

"Implicarea ONU ar fi cea mai bună garanţie împotriva tentativelor de a menaja Arabia Saudită sau de a face uitat dosarul pentru a păstra legăturile lucrative de afaceri cu Riadul", au subliniat aceste organizaţii.

"Dacă ONU este cu adevărat mobilizată pentru a combate impunitatea în faţa crimelor vizând jurnalişti, ar trebui să fie angajată pe deplin într-unul din cazurile cele mai şocante şi extreme din ultimii ani asumându-şi ancheta", a menţionat Christophe Deloire din partea Reporteri fără Frontiere.

"Numai ONU are credibilitatea şi independenţa cerute pentru a-i dezvălui pe cei care se află în spatele dispariţiei forţate a lui Khashoggi şi a le arăta responsabilităţile", a adăugat directorul Human Rights Watch, Louis Charbonneau.

"Dacă guvernul saudit nu este implicat în ce s-a petrecut cu Jamal Khashoggi, atunci el are cel mai mult de câştigat cu demararea unei anchete imparţiale a ONU pentru a stabili ce s-a întâmplat", a subliniat Sherine Tadros din partea Amnesty International.

Întrebat în cursul briefingului de presă cotidian despre posibilitatea unei anchete a ONU, purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephane Dujarric, Stéphane Dujarric a răspuns că Turcia şi Arabia Saudită efectuează deja investigaţii.

O anchetă internaţională a ONU poate fi angajată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "dacă toate părţile sunt de acord", a adăugat el. Pentru a fi eficientă, o anchetă "are nevoie de cooperarea părţilor" implicate în dosar, a insistat Stéphane Dujarric.

Jamal Khashoggi a dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, pe 2 octombrie.

Arabia Saudită neagă orice implicare în dispariţia lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.