Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Human Rights Watch cere sancțiuni împotriva regimului sirian după raportul ONU

www.europafm.ro
ONU

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a cerut vineri sancţiuni împotriva persoanelor responsabile de atacuri chimice din Siria, la o zi după publicarea unui raport al ONU care acuză regimul sirian de atacul cu gaz sarin asupra localităţii Khan Shaykhun, relatează AFP, conform agerpres.ro

În atacul survenit la 4 aprilie asupra acestui oraş din provincia Idleb (nord-vest) au murit 83 de persoane, conform ONU. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) oferă un bilanţ de 87 de morţi, dintre care peste 30 de copii. 

Joi, un raport al unor experţi ai ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a concluzionat că regimul Al-Assad este vinovat de acest atac, care a determinat SUA să lanseze un atac fără precedent împotriva unei baze aeriene în Siria. 

"Consiliul de Securitate ar trebui să acţioneze rapid pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere, impunând sancţiuni împotriva persoanelor şi entităţilor vinovate de atacuri chimice în Siria", a precizat, într-un comunicat, HRW, ONG cu sediul la New York. 

HRW a făcut apel "să se pună capăt minciunii şi teoriilor false propagate de guvernul sirian". 

"Folosirea repetată de către Siria a armelor chimice reprezintă o ameninţare serioasă la adresa interdicţiei internaţionale de utilizare a armelor chimice", susţine Ole Solvang, director adjunct al diviziei de urgenţe a HRW, care precizează că "toate ţările au un interes să transmită un semnal puternic care să arate că aceste atrocităţi nu vor fi tolerate". 

Imaginile cu locuitori în agonie, între care numeroşi copii, au făcut înconjurul lumii şi au determinat administraţia Trump să lanseze un atac asupra bazei aeriene de unde, conform puterilor occidentale, a pornit asaltul asupra oraşului. 

La începutul lunii septembrie, Comisia de Anchetă a ONU privind situaţia drepturilor omului din Siria a transmis că forţele siriene sunt responsabile de acest atac chimic cu gaz sarin. 

Regimul sirian a fost acuzat deja de experţi ai ONU că a comis mai multe atacuri cu arme chimice în Siria, în special prin răspândirea de clor asupra a trei localităţi din nordul Siriei în 2014 şi 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.