Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Meteorologică Mondială spune că din cauza pandemiei NU mai poate face prognoze meteo bune

facebook.com
meteo

Pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice fiabile, a avertizat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de DPA.

Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vânturilor şi temperaturilor globale, însă traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri, informează agerpres.ro.

Citește și: Viorica Dăncilă, rugăminte către Klaus Iohannis și Ludovic Orban: Spuneți un cuvânt de apreciere pentru doamnele și domnișoarele care în aceste zile salvează România

"În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică", au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM, al cărei sediu se află la Geneva.

Deşi calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, "pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo", a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

Citește și: Anunț uriaș! Gigi Becali se implică în lupta contra coronavirusului

În plus, aceeaşi organizaţie specializată a ONU a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

Citește și: Crește bilanțul morților în România! A fost înregistrat un nou deces din cauza COVID-19

"Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua", a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.

"De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19", a adăugat el.

Citește și: Tăriceanu îi dă sfaturi premierului: În acest complex expozițional se poate organiza cel mai mare și mai complex spital pe care România poate să-l aibă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.