Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală a declarat România stat liber de bruceloză bovină

vaci

Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat România stat liber de bruceloză bovină, în baza notificării înaintate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, informează ANSVSA, potrivit Agerpres.

Bruceloza bovină reprezintă o boală infectocontagioasă, care afectează majoritar organele genitale şi se manifestă în principal prin avorturi şi tulburări de reproducţie. Bruceloza bovină are o foarte mare importanţă economică, pentru că pierderile pe care le cauzează pot fi foarte mari, prin avorturi, morbiditate perinatală, diminuarea producţiilor, valorificări neeconomice ale producţiilor, cheltuieli legate de asanare şi supraveghere, etc. Ultimul focar de boală a fost lichidat în anul 1969, iar supravegherea, prevenirea şi controlul se fac în conformitate cu Ordinul preşedintelui ANSVSA nr.35/2016, se menţionează în comunicat.

"Pe lângă aspectele zootehnice, deosebit de mare este şi importanţa sanitară a bolii, fiind vorba de una dintre cele mai temute zoonoze şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai periculoase boli profesionale. Cel mai frecvent, medicii veterinari contractează această boala cu ocazia diagnosticului de gestaţie, a rezolvării fătărilor distocice şi a tratamentului endometritelor", precizează reprezentanţii autorităţii.

CITEȘTE ȘI: Riscul de a lua coronavirus în scara blocului – Care locuri sunt mai periculoase

Aceştia subliniază că pentru ţările indemne, aşa cum este şi România, de cea mai mare importanţă este păstrarea acestui statut, în special prin supravegherea strictă a importurilor de animale şi a statusului efectivelor proprii.

ANSVSA semnalează că, în urma colaborării între serviciile veterinare şi fermieri, România este liberă de febră aftoasă, pestă bovină, bruceloză bovină, bruceloză ovină şi caprină.

De asemenea, România este clasificată conform Deciziei 2007/453/CE, cu amendamentele ulterioare, ca ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatie spongiformă bovină (ESB).

În acelaşi timp, Serviciul de Inspecţii pentru sănătatea plantelor şi animalelor, din cadrul Ministerului Agriculturii din Statele Unite ale Americii a recunoscut oficial statutul indemn al României pentru Gripa Aviară înalt Patogenă şi pentru Boala de Newcastle.

"Ca urmare a faptului că România a fost recunoscută pe plan mondial, ca fiind liberă de mai multe boli în ultima perioadă, a fost creată o mare oportunitate pentru crescătorii de animale domestice şi de păsări, care vor putea derula operaţiuni de export animale vii către ţări terţe la costuri mult mai scăzute şi în perioade de timp mai reduse", se mai menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.