Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Naţiunilor Unite face apel la donaţii pentru un 'ajutor vital' înaintea iernii pentru şase milioane de persoane în Siria

siria

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut joi fonduri suplimentare pentru a oferi un "ajutor vital" înaintea iernii pentru şase milioane de persoane în Siria, ţară răvăşită de peste 11 ani de război, potrivit AFP.

"Sunt necesare de urgenţă fonduri suplimentare pentru a furniza un ajutor vital înaintea iernii pentru un număr de şase milioane de persoane din Siria, inclusiv grupuri vulnerabile", au atras atenţia doi înalţi reprezentanţi ai Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA) într-un comunicat comun, potrivit Agerpres.

OCHA vorbeşte despre condiţii de viaţă "periculoase", în special în privinţa persoanelor strămutate în tabere.

"Dacă nu va fi primită nicio finanţare suplimentară, milioane de persoane se vor afla fără protecţie în faţa unei ierni grele", a transmis OCHA într-un comunicat, exprimându-şi regretul că numai 42% dintre fondurile cerute în 2022 au fost primite.

"Raţionalizarea electricităţii în toată ţara şi penuria cronică de carburant au lăsat familiile sărace fără nicio alternativă în această iarnă", a adăugat ONU, care s-a declarat "îngrijorată în special de familiile care nu au au mijloacele de a cumpăra haine groase" sau de a se încălzi.

Războiul civil, care a făcut aproape jumătate de milion de morţi, a fragmentat Siria şi a provocat prăbuşirea economiei sale, cu 90% din populaţie sub pragul sărăciei şi 12,4 milioane de persoane în situaţie de insecuritate alimentară, conform ONU.

OCHA precizează că nord-estul ţării, ultimul mare bastion al rebelilor şi jihadiştilor, unde trăiesc peste trei milioane de persoane, găzduieşte 2,5 din cele şase milioane de persoane care au nevoie de ajutor peste iarnă, în majoritate fiind strămutaţi.

În fiecare an, în timpul iernii ploile puternice transformă taberele cu persoane strămutate din regiune în mlaştini unde sunt inundate numeroase corturi, iar decesele copiilor sunt frecvente.

Majoritatea persoanelor strămutate fac focul din lemne pentru a se încălzi sau folosesc sobe în corturi, ceea ce provoacă deseori incendii.

"Este al doisprezecelea an de criză şi a douăsprezece iarnă de greutăţi pentru populaţia siriană", şi-a exprimat regretul coordonatorul interimar al OCHA, El-Mostafa Benlamlih.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.