Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice dezvăluie că a fost folosit clor într-un atac asupra unei zone a rebelilor în Siria

blacknews.ro
siria atac chimic

Un raport făcut public marţi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) dezvăluie că a fost folosit clor în Siria în timpul unui atac asupra unei zone controlate de rebeli în 2016, relatează AFP.

Atacul, care datează de la 1 octombrie 2016, a avut loc în apropierea unui spital de campanie în afara oraşului Kafr Zita, în guvernoratul Hama din nord-vestul Siriei, iar aproximativ 20 de persoane au avut probleme respiratorii, scrie OIAC.

Conform organizaţiei, unii martori au văzut atunci cel puţin un obiect căzând dintr-un elicopter care survola zona, iar anchetatorii OIAC au putut obţine o canistră industrială de clor găsită la faţa locului.

Pe baza unor probe digitale şi a unor interviuri cu martori, anchetatorii OIAC sunt în măsură "să stabilească cert o legătură" între această canistră şi atacul din octombrie 2016, potrivit Agerpres.ro.

"Ancheta a concluzionat existenţa unor motive rezonabile care ne permit să credem că această canistră industrială de clor a fost folosită ca armă", precizează OIAC într-un comunicat care evidenţiază munca misiunii sale de clarificare a faptelor, însărcinată cu anchetarea atacurilor chimice din Siria.

Conform OIAC, care are sediul la Haga, unii martori au spus că au văzut un elicopter decolând de pe aeroportul din Hama, sub controlul forţelor loialiste, cu puţin timp înainte ca acest atac să ia ca ţintă o zonă agricolă unde mai multe grupuri rebele s-au refugiat în peşteri.

"La scurt timp, elicopterul a lăsat să cadă două butoaie, potrivit mai multor martori, în timp ce alţii au spus că au văzut un singur butoi", subliniază raportul acestei organizaţii laureate a Premiului Nobel pentru Pace în 2013.

În urma atacului, "aproximativ 20 de persoane s-au sufocat sau au avut dificultăţi respiratorii", adaugă documentul, conform căruia canistra a eliberat "o substanţă toxică iritantă".

În conflictul care devastează Siria din 2011, rebelii şi membrii forţele loialiste au fost acuzaţi că au comis atacuri chimice, însă majoritatea acuzaţiilor vizează fapte imputate trupelor fidele preşedintelui Bashar al-Assad.

Guvernul de la Damasc a negat întotdeauna că a folosit arme chimice şi afirmă că a pus toate stocurile sale sub supervizare internaţională după un acord încheiat în 2013 cu OIAC.

Însă OIAC a cerut Siriei mai multă transparenţă, în cadrul unei reuniuni în noiembrie 2021, reproşându-i că nu îşi declară stocurile de arme chimice şi că nu permite vizita anchetatorilor organizaţiei pe teritoriul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.