Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Salvaţi Copiii România: 21% dintre şcolile din Romania nu sunt pregătite să îşi primească elevii, iar 47% au avut acces limitat la educaţia online

Inquam Photos / Octav Ganea
elevi examen

Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia că 21% dintre şcolile din Romania nu sunt pregătite să îşi primească elevii înapoi la şcoală, peste o treime dintre elevii din România învaţă în şcoli cu spaţii excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educaţia online, relatează News.ro.

Citește și: Personalul Curţii de Apel Oradea a scăpat: testele pentru Covid-19 au ieșit negative

Potrivit unui comunicat transmis News.ro, Salvaţi Copiii subliniază că este nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate şcolile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiţii de siguranţă şi non-discriminare.

Organizaţia solicită autorităţilor relevante, atât din domeniul educaţiei, cât şi al sănătăţii, să elaboreze un ghid comprehensiv care să ajute şcolile să decidă asupra soluţiilor optime de începere a anului şcolar în funcţie de mai mulţi factori, dincolo de contextul local al incidenţei şi transmiterii COVID 19: spaţiile disponibile şi gradul de aglomeraţie al şcolii, distanţa parcursă şi modul în care elevii şi cadrele didactice ajung la şcoală, condiţiile igienice din unităţile de învăţământ (accesul la apă şi canalizare) etc.

Toţi copiii trebuie să revină la şcoală, în condiţii egale de siguranţă sanitară şi acces real la educaţie de calitate.

"În opinia noastră, în absenţa unui astfel de ghid, deciziile privind modalitatea de începere a cursurilor riscă să fie una greşit fundamentată sau arbitrară şi nu pot sprijini asigurarea unei educaţii de calitate pentru toţi copiii, în funcţie de circumstanţele individuale şi de evoluţia contextului pandemic”, consideră Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Organizaţia solicită Ministerului Educaţiei Naţionale "să facă publică situaţia unităţilor de învăţământ în care funcţionează formaţiuni de studiu cu un număr de elevi/preşcolari mai mare decât maximum prevăzut de legea educaţiei naţionale, să comunice soluţiile optime pentru începerea anului şcolar în aceste unităţi de învăţământ, dar şi să supună dezbaterii publice un set de măsuri care să poată contribui la evitarea unor astfel de situaţii în viitor".

Organizaţia Salvaţi Copiii România salută totodată anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis, ca decizia privind felul în care va arăta participarea şcolară să fie descentralizată şi fiecare autoritate locală să îşi asume, în funcţie de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor şi de măsurile pe siguranţă pe care le implementează, cum vor fi organizate cursurile.

“Punem la dispoziţia Preşedinţiei şi a autorităţilor expertiza Salvaţi Copiii, pentru ca educaţia copiilor să fie prioritatea absolută a agendei. Este senţial e ca toţi copiii să se întoarcă la şcoală, în condiţii de siguranţă şi de acces egal. Anul şcolar nu poate începe doar pentru unii copii. Şcolile trebuie să asigure copiilor condiţii optime, atât de igienă şi distanţare socială, cât şi de acces real la educaţie”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Campania "Vreau la şcoală", lansată la TIFF, aduce în centrul atenţiei restabilirea dreptului tuturor copiilor la educaţie, grav afectat de criza Covid-19 şi de izolare, şi solicită autorităţilor implementarea unor măsuri concrete de pregătire a şcolilor, în contextul începerii noului an şcolar.

Aproape trei milioane de elevi vor reveni la şcoală în luna septembrie, iar şcoala nu va mai fi la fel ca înainte. Atât şcolile, cât şi familiile nu trebuie să se confrunte singure cu aceste provocări.

Organizaţia Salvaţi Copiii România face apel public către autorităţi - Guvern, Parlament şi autorităţile locale – pentru ca, prin eforturi conjugate, să fie identificate cele mai bune soluţii, ca niciun copil să nu mai fie lăsat în afara şcolii. Educaţia este cu adevărat o urgenţă şi o prioritate naţională atunci când toţi copiii au acces real şi egal la şcoală.

"Este nevoie de asumarea angajamentului de creştere a finanţării educaţiei, singura cale care permite implementarea de măsuri şi planuri de recuperare la nivel naţional în ceea ce priveşte educaţia în contextul COVID-19”, a precizat Gabriela Alexandrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.