Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările OKDB contestă crearea unor noi mecanisme de control al armelor biologice

www.jurnalul.ro
oameni de știință, experiment

Țările participante la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) consideră inadmisibilă crearea unor mecanisme de control al armelor biologice care să dubleze Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii și stocării de arme bacteriologice și toxice și distrugerea lor (KBTO) și care să funcționeze cu ocolirea Consiliului de Securitate al ONU, se arată în comunicatul comun dat publicității de către miniștrii de Externe ai ODKB – Rusia, Armenia, Republica Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

Potrivit documentului, țările participante la organizație se pronunță în special ”împotriva încercărilor de a folosi așa-numitele vizite voluntare de evaluare a obiectivelor microbiologice cu dublă utilizare ca alternative la verificările din cadrul KBTO, precum și împotriva creării, în cadrul secretariatului ONU, a unei subunități structurale pentru efectuarea de investigații legate de presupuse utilizări ale armei biologice”.

În plus, se recomandă ca, în scopul formării, în cadrul KBTO, a unui asemenea mecanism de investigații, să fie elaborați parametrii de funcționare al acestuia, în concordanță cu principiile tehnice și procedurile fundamentale. În același timp, șefii diplomațiilor ODKB au atras atenția asupra faptului că dezvoltarea vertiginoasă a tehnologiilor amplifică riscul folosirii agenților biologice ca arme.

Lupta împotriva neonazismului

De asemenea, miniștrii au solicitat comunității internaționale să apere moștenirea Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg și să-și intensifice eforturile în vederea răspândirii informațiilor obiective privind crimele nazismului.

”Cerem comunității mondiale să respecte și să apere moștenirea Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg și, de asemenea, să-și intensifice eforturile în vederea difuzării informațiilor obiective privind crimele nazismului, pentru a preveni răspândirea ideologiei neonaziste, a mișcărilor și organizațiilor care pot reprezenta o amenințare pentru coexistența pașnică a popoarelor”, se precizează în document.

Șefii MAE ODKB au subliniat că verdictul Tribunalului internațional de la Nürnberg, ce consfințește în mod legal înfrângerea definitivă a nazismului, constituie o bază de neclintit și care nu poate fi supusă revizuirii dreptului internațional modern și a ordinii mondiale. ”În anul în care se împlinesc 75 de ani de la verdictul Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg, considerăm pregătirea și desfășurarea procesului de la Nürnberg drept o experiență unică de colaborare profesională și eficientă a comunității internaționale. State diferite prin structura lor socială, prin cultură, prin tradiții și destine istorice, s-au unit pentru a judeca și pentru a pronunța sentințe de pedepsire a celor care au declanșat cel mai cumplit război din istoria omenirii”, se arată în comunicat.

Falsificarea istoriei este inadmisibilă

Miniștrii au respins, de asemenea, orice denaturare a adevărului istoric. ”Respingem categoric și condamnăm cu fermitate orice încercări de falsificare a istoriei, inclusiv denaturarea și revizuirea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv a dovezilor crimelor comise de naziști, consemnate în cadrul Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg”, se spune în document. ”Respingem cu tările orice denaturare a adevărului istoric și considerăm că politica de negare a acestor crime, inclusiv a genocidului, aprobarea sau justificarea acțiunilor criminalilor reprezintă nu doar o insultă la adresa memoriei celor căzuți și a celor care au supraviețuit tuturor acestor orori, dar, în egală măsură, creează iluzia de impunitate și un teren fertil pentru repetarea unor asemenea acte inumane”.

Potrivit verdictului, crimele de război ale naziștilor au fost comise la o scară atât de amplă, cum nu s-a mai întâmplat în istoria războaielor. ”Uciderea și maltratarea populației civile au atins limite în privința cetățenilor Uniunii Sovietice. Bazându-se pe dovezi consistente, tribunalul a constatat că aceste crime au fost comise nu doar în scopul suprimării rezistenței față de autoritățile ocupante, dar au fost parte a unui plan de realizare a intențiilor de a expulza și extermina populația civilă cu scopul colonizării teritoriului acaparat”, se arată în document. ”Subliniem, în acest sens, că faptele naziștilor și ale complicilor lor, de expulzare și de exterminare a populației pașnice a URSS, stabilite în verdictul Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg, trebuie considerate drept genocid împotriva popoarelor Uniunii Sovietice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.