Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizații pro-drepturi le cer decidenților români să respecte drepturile cuplurilor homosexuale

smartradio.ro
lgbt

Zeci de organizații nonguvernamentale și grupuri pentru drepturile omului le-au cerut decidenților români să respecte drepturile cuplurilor homosexuale, în conformitate cu o decizie din mai a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

CEDO a hotărât că România nu a aplicat drepturile cuplurilor homosexuale prin faptul că refuză să le recunoască relațiile - verdict care îi va forța în cele din urmă pe decidenți să extindă măsurile de protecție prevăzute pentru comunitatea LGBT.

Premierul de stânga Marcel Ciolacu a declarat la finalul lui noiembrie că aplicarea deciziei CEDO nu se numără printre prioritățile sale, întrucât societatea românească nu e pregătită să recunoască familiile homosexuale.

Șeful Partidului Liberal de centru-dreapta din coaliția de guvernare și totodată președinte al Senatului, Nicolae Ciuca, a declarat că partidul său sprijină „familii tradiționale”.

„Toate familiile merită recunoaștere și protecție juridică”, se afirmă în petiția semnată de 35 de organizații pro-drepturi.

„Statul român, prin intermediul guvernului și parlamentului, trebuie să ofere soluții pentru situațiile concrete din viață pentru toți cetățenii săi.”

Petiția inițiată de ACCEPT le cere decidenților să amendeze legislația astfel încât ea să permită căsătoriile homosexuale, să recunoască astfel de căsătorii contractate în străinătate și să aprobe uniunile civile.

România a dezincriminat homosexualitatea în 2001, cu decenii mai târziu decât alte părți ale UE, dar încă mai interzice și acum căsătoriile și parteneriatele civile ale cuplurilor homosexuale.

Șapte propuneri legislative pentru modificarea situației uniunii civile [de fapt nerecunoscute încă în România nici în cazul cuplurilor heterosexuale - n.trad.] pentru a include și cuplurile homosexuale au fost fie respinse, fie nu și-au încheiat încă parcursul prin comisiile de aprobare parlamentare.

România va organiza în 2024 alegeri locale, europene, generale și prezidențiale.

Un sondaj de opinie comandat în 2021 de organizația pentru drepturile LGBT ACCEPT arată că 71% din români au declarat că recunoașterea juridică a căsătoriei civile a cuplurilor homosexuale nu ar avea nici un fel de impact asupra vieții lor.

CEDO a hotărât marți că Polonia violează dreptul la viață privată fiindcă nu recunoaște juridic cuplurile homosexuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.