Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţiile de ajutorare aşteaptă aprobarea juntei militare din Myanmar pentru a avea acces în statul lovit de ciclon

Captura YT
Ciclon Mocha

Organizaţiile de ajutorare aşteptau miercuri undă verde din partea conducătorilor militari ai Myanmarului pentru a avea acces la zonele din statul Rakhine devastate de trecerea ciclonului Mocha în urmă cu trei zile şi a livra alimente şi medicamente comunităţilor care au nevoie urgentă de ajutor, informează Reuters.

Se estimează că sute de persoane şi-au pierdut viaţa în această regiune săracă după ce duminică ciclonul Mocha, însoţit de vânturi puternice, a distrus case, turnuri de comunicaţii şi poduri şi a declanşat un val de furtună care a inundat capitala statului, Sittwe, potrivit Agerpres.

Locuitorii contactaţi de Reuters au declarat că nu a sosit niciun ajutor chiar dacă au trecut mai multe zile de când Mocha s-a abătut asupra regiunii şi că voluntarii sapă printre dărâmături pentru a căuta persoanele dispărute.

Un rezident a declarat, sub acoperirea anonimatului, că aproximativ 400 de persoane au murit şi că mai multe riscă să moară "deoarece nu dispun de mâncare, apă purificată şi tratament de urgenţă". "Nu există ... echipe de căutare şi salvare", a precizat acesta.

Cu o populaţie de peste trei milioane de locuitori, statul Rakhine, deosebit de vulnerabil la intemperii, găzduieşte minoritatea musulmană persecutată rohingya, pe care guvernele succesive din Myanmarul predominant budist au refuzat să o recunoască.

Circa 600.000 de rohingya trăiesc în acest stat, iar peste un milion în tabere din ţara vecină, Bangladesh, după ce au fugit de represiunile militare din ultimii ani.

Agenţiile Naţiunilor Unite au declarat că încă aşteaptă undă verde din partea autorităţilor pentru a distribui provizii în zonele afectate, unele dintre acestea inaccesibile din cauza pagubelor masive.

"Am stabilit canale de comunicare cu toate autorităţile din Myanmar. Am cerut acces nerestricţionat la comunităţile afectate", a declarat Pierre Peron, un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Programul de dezvoltare al ONU, Fondul ONU pentru copii (UNICEF) şi UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi au declarat, de asemenea, că solicitările lor aşteaptă încă aprobarea.

Presa de stat din Myanmar a informat miercuri că liderul juntei, Min Aung Hlaing, a vizitat zonele afectate de ciclon din Bagan şi s-a întâlnit separat cu un reprezentant al UNHCR pentru a discuta despre ajutorul de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.