Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţiile sindicale din educaţie se declară împotriva eliminării din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a prevederii referitoare la salarizare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală sala de clasa

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală ”Alma Mater” au transmis, vineri, că sunt împotriva eliminării din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a prevederii referitoare la salarizarea cadrelor didactice, potrivit news.ro

Cele trei organizaţii sindicale, reprezentative la nivel naţional, au transmis, vineri, într-un comunicat de presă comun, precizări în legătură cu declaraţia ministrului Educaţiei, Ligia Deca, potrivit căreia ”sindicatele din educaţie au agreat eliminarea din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a articolului referitor la salarizarea profesorilor”.

Sindicaliştii au precizat că, după pichetarea sediului Guvernului României în data de 29 martie 2023, o delegaţie formată din şase reprezentanţi ai celor 2 federaţii sindicale a avut discuţii cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi ministrul educaţiei, Ligia Deca.

”Printre problemele abordate în cadrul întâlnirii a fost şi cea legată de legile educaţiei. Reprezentanţii federaţiilor sindicale au întrebat preşedinţii celor două partide, PSD şi PNL, «dacă la nivel de coaliţie s-a luat decizia, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, de a se elimina din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar, articolul care se referă la salarizarea profesorilor». Răspunsul a fost afirmativ, argumentul fiind acela că învăţământul ar fi singurul domeniu care ar avea în Legea de funcţionare o prevedere legată de salarizare, lucru care ar fi incorect şi nelegal şi care ar crea un precedent periculos”, arată sindicaliştii.

Aceştia menţionează că reprezentanţii părţii sindicale au respins ideea de a se renunţa la această prevedere, iar cei doi preşedinţi de partid au afirmat că acest principiu se va regăsi în noua lege a salarizării.

”În aceste condiţii, liderii de sindicat au solicitat celor doi preşedinţi să iasă public şi să-şi asume instituirea şi aplicarea acestui principiu, şi anume:  «în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie».  Aşteptăm declaraţiile celor doi lideri! Tăcerea să fie oare un răspuns?!”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că liderii de sindicat au atras atenţia că ”aplicarea acestui principiu ar fi benefic pentru sistemul de învăţământ, numai dacă, în noua lege a salarizării, raportul dintre coeficientul maxim şi coeficientul minim de ierarhizare va fi de 12:1 şi dacă acest principiu nu se va aplica tuturor salariaţilor debutanţi din sectorul bugetar, cu studii superioare”.

”În situaţia în care raportul între coeficienţi va fi de 15:1 şi toţi debutanţii cu studii superioare vor avea salariul egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci meseria de profesor va rămâne, în continuare, nemotivantă! În plus, în noua lege a salarizării, salarizarea întregului personal didactic de predare trebuie să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. Reprezentanţii federaţiilor sindicale prezenţi la discuţiile de la Palatul Victoria au atras atenţia că a sosit momentul unei decizii politice pentru a se acorda salarii motivante în învăţământ; dacă nu se va lua această decizie, noile legi ale educaţiei vor fi un eşec garantat, iar învăţământul va continua să se prăbuşească şi, o dată cu el şi ţara, aspect recunoscut de cei doi preşedinţi”, au mai transmis sindicaliştii.

Sindicaliştii au mai transmis că, în ceea ce priveşte păstrarea sau scoaterea din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a acestei prevederi, ”este evident că hotărârea nu aparţine organizaţiilor sindicale din educaţie, ci Parlamentului României”.

”Dacă articolul va fi păstrat în Legea Învăţământului Preuniversitar, dar nu şi în Legea salarizării, nu ajută cu nimic – avem experienţa prevederii din Legea nr. 1/2011 potrivit căreia  educaţiei i se alocă anual 6% din PIB, care nu a fost aplicată niciodată. De asemenea, printre problemele abordate, a fost şi cea privind aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic, cerinţă făcută încă din luna decembrie 2022. Răspunsul a  fost că ,,mâine (adică în data de 30.03.2023), sindicatele vor primi răspunsul şi că, cel mai probabil, se va găsi soluţia să se aplice cât mai repede”.        Precizăm faptul că, până la ora trimiterii acestui comunicat, federaţiile sindicale din educaţie nu au primit niciun răspuns de la cei doi preşedinţi de partide”, au mai precizat sindicaliştii, anunţând că acţiunile sindicale vor continua, putându-se ajunge la greva generală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.