Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizatorii Eurovision sunt în alertă maximă: 'Planificăm pentru tot felul de scenarii'

tvr.ro
eurovision 2024

Războiul din Ucraina și un nivel de amenințare crescut în Suedia din august, după ce o serie de arderi de Coran a înfuriat lumea musulmană, înseamnă că organizatorii au avut deja mult de lucru pentru a se asigura că cel mai mare eveniment de muzică live din lume, care se va desfășura între 5 și 11 mai, se va desfășura fără probleme, scrie France 24.

"Avem conflictul dintre Israel și Hamas, războiul din Ucraina, care a afectat Suedia, un risc mai mare de război hibrid, există atacuri cibernetice", a enumerat pentru AFP șeful securității orașului Malmo, Ulf Nilsson. "Trăim vremuri tulburi".

În acest oraș multicultural de 360.000 de locuitori, unde locuitorii provin din 186 de țări, poliția a declarat că este la înălțimea sarcinii. "Nu este neobișnuit pentru noi să vedem cum conflictele din întreaga lume ne afectează munca și viața de zi cu zi a locuitorilor din Malmo", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Niels Norling.

Având în vedere că o mare parte a comunității palestiniene din Suedia locuiește în Malmo, conflictul dintre Israel și Hamas a adăugat o dimensiune suplimentară pregătirii orașului pentru Eurovision. "Cu câteva luni înainte de eveniment, am primit deja cereri de organizare a unor demonstrații atât în sprijinul participării Israelului la Eurovision, cât și împotriva acestuia", a declarat Norling.

Televiziunea publică suedeză SVT, care organizează evenimentul împreună cu Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), a declarat că are, de asemenea, toate bazele acoperite.

"Planificăm pentru tot felul de scenarii", a declarat pentru AFP producătorul executiv Ebba Adielsson. "Suntem absolut pregătiți pentru faptul că vor exista demonstrații în afara arenei, așa că ne planificăm pentru asta, dar și în interiorul arenei, bineînțeles".

Malmo găzduiește evenimentul după ce cântăreața suedeză Loreen a câștigat concursul din 2023, urmărit de aproximativ 162 de milioane de telespectatori.

Petiții și apeluri la boicot

O petiție suedeză intitulată "Fără Eurovision la Malmo dacă participă Israelul" a adunat peste 800 de semnături și urmează să fie discutată la o ședință a consiliului municipal din aprilie.

Dar această inițiativă este pur simbolică - EBU a decis deja că Israelul poate participa, respingând apelurile lansate de mai multe țări europene pentru excluderea acestuia din cauza războiului din Gaza.

Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul, provocând aproximativ 1 160 de morți, majoritatea civili, conform cifrelor oficiale israeliene prezentate de AFP. De asemenea, militanții au luat aproximativ 250 de ostatici.

Campania de represalii a Israelului a ucis cel puțin 32.490 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

EBU a suspendat Rusia după invazia din 2022 a Ucrainei, interzicând efectiv accesul Rusiei la concurs.

Radiodifuzorul public din Israel este membru EBU, iar Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, va reprezenta țara după ce a câștigat un concurs intern.

Cu toate acestea, EBU a forțat-o pe israeliancă să schimbe versurile cântecului său "October Rain", considerându-l prea politic. Se consideră că piesa face referire la victimele atacului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Israelul a devenit prima țară non-europeană care a participat la Eurovision în 1973 și, de atunci, a câștigat concursul de patru ori.

Când Malmo a găzduit ultima dată Eurovision, în 2013, locuitorii au protestat, de asemenea, față de participarea Israelului.

"Este pentru prima dată de la războiul din Gaza când Israelul participă la un eveniment internațional", a declarat politologul Anders Persson de la Universitatea Linnaeus.

"Așadar, este, de asemenea, prima dată când mișcarea BDS (Boicot, Dezinvestiții, Sancțiuni) are șansa de a protesta împotriva Israelului la scară globală", a mai spus el.

Popularitate în creștere

Karin Karlsson, oficialul consiliului municipal din Malmo care supraveghează evenimentul, a declarat că nu este prea îngrijorată de proteste. "Suntem în Suedia și ne aflăm în Malmo.Vrem să arătăm că poți avea opinii diferite, dar să le exprimi în mod pașnic."

Poliția a promis că va avea la dispoziție un număr mare de forțe, dar a refuzat să spună dacă va apela la ofițeri suplimentari.

Aproximativ 100.000 de vizitatori din 80 de țări sunt așteptați la acest eveniment, care are o putere de atracție din ce în ce mai mare, a declarat Karlsson. "Eurovision 2024 este mult mai mare decât în 2013, este un eveniment care a crescut, atât concursul televizat, cât și evenimentele din orașul gazdă", a spus ea.

"Concursul Eurovision face parte din ADN-ul meu. Am crescut cu el", a declarat Monia Aissaoui, o profesoară în vârstă de 41 de ani. În ciuda acestui fapt, ea îl va boicota în acest an. "Având în vedere poziția lor fermă față de Rusia în trecut, ar fi trebuit să adopte aceeași poziție pentru Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.