Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ori la bal, ori la spital' - SUA, pregătite să ia decizia care schimbă soarta războiului. Între șanse de victorie și risc de escaladare

rachete ATACMS

După luni de zile de solicitări din partea oficialilor ucraineni, administrația Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei noi și puternice rachete balistice cu rază lungă de acțiune, potrivit a doi oficiali americani citați de NBC News.

La sfârșitul anului trecut, SUA au început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, dar până în prezent au furnizat doar ATACMS mai vechi, cu rază medie de acțiune. Acum, SUA înclină spre trimiterea versiunii cu rază mai lungă de acțiune a rachetei, au declarat oficialii, ceea ce ar permite Ucrainei să lovească mai departe în interiorul Peninsulei Crimeea, aflată sub control rusesc.

Dar finanțarea americană pentru livrările de arme către Ucraina rămâne incertă din cauza opoziției fostului președinte Donald Trump și a aliaților săi republicani din Congres. Săptămâna trecută, Senatul a adoptat un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Dar nu este clar dacă și când va vota Camera, controlată de republicani, asupra măsurii sau dacă aceasta ar supraviețui votului.

Probleme cu finanțarea

De luni de zile, republicanii pro-Trump au declarat că vor aproba ajutorul militar american pentru Ucraina doar dacă administrația Biden va accepta un pachet de măsuri republicane privind imigrația și securitatea frontierelor. Trump și aliații săi din Camera Reprezentanților și Senat au respins luna aceasta un compromis bipartizan privind securitatea frontierelor și imigrația negociat de republicani și democrați în Senat.

Oficiali din domeniul apărării au declarat pentru NBC News că SUA au un inventar limitat de ATACMS și că nu este probabil să le trimită în Ucraina fără bani pentru a reface stocurile americane.

Dacă Congresul va aproba mai multe fonduri pentru Ucraina, SUA ar putea include ATACMS cu rază lungă de acțiune într-unul dintre primele pachete de ajutor militar plătit cu acești bani, potrivit celor doi oficiali americani. De asemenea, SUA au muniție și artilerie gata să fie trimise imediat în Ucraina dacă finanțarea este aprobată, au adăugat oficialii.

Oficialii nu au exclus posibilitatea de a le cere aliaților să furnizeze și ei rachete Ucrainei și să își refacă stocurile de ATACM.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării a declarat: "Fără o [lege de finanțare] suplimentară, nu avem în prezent un pachet de asistență de securitate pe care să îl oferim Ucrainei. În același timp, nu voi face speculații cu privire la conținutul oricăror pachete viitoare, dacă un supliment ar fi adoptat. Vă vom anunța dacă acest lucru se va schimba și dacă vom avea un nou pachet de anunțat."

Ucrainenii sunt insistenți

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a petrecut o mare parte din întâlnirea sa cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a avut loc sâmbătă la Munchen, discutând despre nevoia Ucrainei de arme cu rază de acțiune mai lungă.

"Tocmai am venit de la o întâlnire cu secretarul Blinken", a declarat Kuleba unui mic grup de reporteri la München sâmbătă. "Mi-am petrecut o foarte bună parte din timp argumentând în favoarea ATACMS", a spus el, explicând că Ucraina are nevoie de versiunea rachetei care poate zbura 300 de kilometri, adică peste 180 de mile.

"Există o singură modalitate de a distruge capacitățile rusești în Ucraina. Este de a lovi adânc în teritoriile ocupate, ocolind războiul radioelectronic și interceptorii ruși", a spus el, referindu-se la ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Kuleba a numit aceste sisteme "un simbol important" pentru ucraineni. "Dacă vrei să lovești în spatele liniilor, să le întrerupi logistica și aprovizionarea, să le distrugi depozitele de muniție, o poți face doar cu rachete cu rază lungă de acțiune", a spus el.

Americanii se tem că ucraienii vor lovi în Rusia

Administrația Biden s-a opus trimiterii rachetelor cu rază lungă de acțiune în ultimii doi ani, deoarece oficialii se temeau că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi în interiorul Crimeei sau în Rusia și pentru a-l determina pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze conflictul. Oficialii Casei Albe și ai Pentagonului și-au exprimat îngrijorări similare cu privire la alte sisteme de armament, dar acum au decis să le furnizeze Ucrainei.

Sâmbătă, Kuleba a descris, de asemenea, o nevoie urgentă de mai multe arme europene și de asistență pentru Ucraina, spunând că mulți oameni din Europa sunt "încă reticenți în a înțelege amenințarea".

"Când un cetățean european citește în știri că Ucraina s-a retras din Avdiivka, ar trebui să realizeze un fapt simplu: Rusia s-a apropiat cu câțiva kilometri de propria casă", a declarat Kuleba. "Fiecare avans pe care Rusia îl face în Ucraina aduce armele rusești mai aproape de casa unui european din clasa de mijloc."

Kuleba a lăudat sprijinul din partea aliaților europeni, dar a spus că aceștia trebuie să accelereze producția de arme și muniții pentru Ucraina.

"A fost nevoie de prea mult timp pentru ca europenii să înceapă să accelereze sau să se trezească sau să își desprindă praful de pe industriile de apărare", a spus el. "Vom plăti cu viețile noastre pe tot parcursul anului 2024 pentru a da timp industriilor voastre de apărare să accelereze producția sau să deschidă noi linii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.