Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu se aprinde: 'E posibil un conflict militar' / VIDEO

razboi mondial

Tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită a anunţat că a decis să-şi întrerupă relaţiile diplomatice cu Iranul, în urma atacării Ambasadei saudite din Teheran de către manifestanţi care protestau faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit, decizie care ar putea contribui la apariţia unui conflict militar în zonă.

Citește și: Germania e în ALERTĂ: O mie de refugiați au violat și jefuit femei de Anul Nou într-un mare oraș

Într-o conferinţă de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat că ţara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene şi administraţiilor care-i sunt ataşate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore. Arabia Saudită este hotărâtă să nu lase Iranul să-i slăbească securitatea naţională, a subliniat ministrul saudit. Manifestanţi iranieni au invadat Ambasada saudită din Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică, după execuţia în regatul wahhabit a 47 de condamnaţi, între care şi un demnitar şiit. Manifestanţi s-au adunat în faţa porţilor ambasadei în semn de protest faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. Ei au reuşit să pătrundă în incintă şi au început să o incendieze, după care au fost alungaţi de poliţie, potrivit agenţiei iraniene de presă Isna.

Citește și: Cum va fi vremea: Prognoza de ultimă oră a meteorologilor

Într-o imagine difuzată pe reţele de socializare apare o sală devastată şi cu mobilierul rupt, sub portretul regelui Salman al Arabiei Saudite. La scurt timp după aceea, Ministerul iranian de Externe a emis un comunicat în care îndemna la calm şi le cerea manifestanţilor să respecte locurile diplomatice, potrivit site-ului Entekhab. Liderul suprem al Revoluţiei islamice din Iran Ali Khamenei a declarat însă că preconizează o "răzbunare divină" după execuţia şeicului al-Nimr. Abdel al-Jubeir a apreciat că atacarea misiunii diplomatice saudite este de aceeaşi natură cu cele care au fost comise în trecut împotriva altor reprezentanţe străine în Iran.

Citește și: DNA lovește într-o primărie din Oltenia: Acuzații grave pentru primar și viceprimar

"În lumina acestor realităţi, regatul anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul şi cere plecare membrilor misiunilor diplomatice de la Ambasada, Consulatul şi administraţiile legate în 48 de ore. Ambasadorul a fost convocat pentru a le notifica" această decizie, a anunţat al-Jubeir. Diplomaţii, care au fost nevoiţi să părăsească Ambasada saudită din Teheran, au sosit cu avionul la Dubai şi erau în drum către ţara lor, potrivit postului de televiziune Al Arabiya. Adjunctul ministrului iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a estimat, într-o intervenţie pe postul naţional iranian de televiziune, că această ruptură constituie o tentativă de acoperire, din partea Arabiei Saudite, a "erorii majore a execuţiei şeicului al-Nimr".

Citeşte şi: ANAF atacă doi prezentatori de la Antena 1

Statele Unite, care rămân cel mai fidel aliat din Occident al regimului saudit, au reacţionat pledând pentru o calmare a tensiunilor dintre Riyadh şi Teheran. "Am luat cunoştinţă de informaţii potrivit cărora regatul Arabiei Saudite a decis să ordone să fie închise misiunile diplomatice iraniene din regat", a declarat un oficial din cadrul administraţiei Obama. "Noi credem că angajamentul diplomatic şi dialogul rămân esenţiale în soluţionarea divergenţelor şi continuăm să-i îndemnăm pe liderii din regiune să adopte măsuri active pentru calmarea tensiunilor", a adăugat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Citeşte şi: DIICOT reia un dosar de răsunet cu nume grele: Un ministru al lui Cioloş e şi el implicat

Mai mulţi experţi în Orientul Mijlociu susţin că situaţia în zonă este una extrem de gravă şi că în următoarele săptămâni sau luni lucrurile ar putea degenera. "Acest conflict este aprig discutat în lumea arabă. Cele două naţiuni deja s-au situat pe poziţii adverse în conflicte precum Siria, Irak, Yemen, Bahrain sau Liban. Acum, întrebarea este cât de mult vor degenera lucrurile. Situaţia este extrem de volatilă între aceste state puternice din Golf, Arabia Saudită - dominată de suniţi, şi Iran - dominat de şiiţi. Este un război al cuvintelor. Este şi un război prin intermediari.... Lucrurile ar putea deveni extrem de urâte şi de periculoase în următoarele săptămâni sau luni", a declarat Fawaz Gerges, şeful catedrei privind studierea Orientului Mijlociu la London School of Economics.

Citeşte şi: Traian Băsescu, provocat să spună totul despre incendiul din Colectiv: 'Să zică ce ştie'

La rândul său, general-locotenentul Mark Hertling, analist militar pentru CNN, consideră că acest conflict se dezvoltă foarte repede. "Este posibil un conflict militar direct între Arabia Saudită şi Iran", crede Mark Hertling. Tensiunile dintre Iranul revoluţionar şiit şi Arabia Saudită conservatoare sunnită mocnesc de ani de zile. Fiecare dintre cele două ţări, care doreşte să-şi extindă influenţa regională, susţine tabere adverse în conflictele din Orientul Mijlociu. Însă execuţia lui al-Nimr, sâmbătă, a servit pe post de detonator al unui resentiment mai vechi. Iranul a avertizat Arabia Saudită, înainte să-l execute pe demnitar, că regatul "va plăti scump" o asemenea decizie, potrivit celor de la mediafax.

Citeşte şi: Prejudiciu de sute de milioane de euro în dosarele ANRP: Câţi bani s-au furat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.