Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere, vor reuși SUA să oprească spirala războiului? Cum a decurs întâlnirea Blinken - Mohammed bin Salman

The Wall Street Journal
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că a avut o întâlnire "foarte productivă" la Riad cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, un angajament diplomatic esenţial în condiţiile în care Israelul se pregăteşte să lanseze un atac terestru în Fâşia Gaza controlată de Hamas, iar Washingtonul încearcă să limiteze extinderea conflictului, relatează Reuters, conform news.ro.

Întâlnirea de duminică a principalului diplomat american cu liderul de facto al regatului saudit a avut loc în contextul în care regiunea este în pragul unei noi escaladări. Gaza, o mică enclavă de coastă în care trăiesc 2,3 milioane de palestinieni, se pregăteşte pentru o ofensivă terestră a Israelului.

Un oficial american a declarat că întâlnirea dintre Blinken şi Mohammed bin Salman a durat aproape o oră şi a avut loc la reşedinţa de la ferma privată a prinţului moştenitor.

"Foarte productivă", a răspuns Blinken întrebării unui reporter Reuters în timp ce se întorcea, duminică, la hotelul unde era cazată delegaţia americană.

În cadrul întâlnirii cu şeful diplomaţiei americane, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a subliniat necesitatea de a găsi modalităţi de a opri conflictul şi de a respecta dreptul internaţional, inclusiv prin ridicarea blocadei israeliene asupra Fâşiei Gaza, a transmis agenţia saudită de ştiri SPA.

"(Prinţul moştenitor a subliniat necesitatea de a găsi) o cale de pace pentru a se asigura că poporul palestinian îşi obţine drepturile legitime şi pentru a obţine o pace justă şi durabilă", a menţionat SPA.

"Secretarul (Blinken) a subliniat efortul neabătut al Statelor Unite pentru oprirea atacurilor teroriste ale Hamas, pe asigurarea eliberării tuturor ostaticilor şi pe împiedicarea extinderii conflictului", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat. "Cei doi şi-au afirmat angajamentul comun de a proteja civilii şi de a avansa stabilitatea în Orientul Mijlociu şi dincolo de acesta", a adăugat Miller.

Blinken s-a întâlnit sâmbătă şi cu ministrul saudit de externe, prinţul Faisal Bin Farhan, la Riad. Înainte de întâlnirea lor, Blinken a declarat că protejarea civililor din ambele părţi ale conflictului este vitală. "Şi lucrăm împreună pentru a face exact acest lucru, în special pentru a stabili zone sigure în Gaza, pentru a stabili coridoare astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge la oamenii care au nevoie de ea", a dat asigurări şeful diplomaţiei americane.

Blinken a plecat în cea mai amplă călătorie de până acum în Orientul Mijlociu, lucrând cu aliaţii arabi pentru a împiedica spirala războiului să se dezvolte într-un conflict mai amplu şi pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor răpiţi de militanţii Hamas.

Israelul a jurat să anihileze Hamas ca măsură de răspuns la atacul militanţilor palestinieni în mai multe localităţi israeliene, în urmă cu opt zile, când au împuşcat bărbaţi, femei şi copii şi au luat ostatici, în cel mai grav atac asupra civililor din istoria ţării. Sâmbătă seara târziu, Iranul, care susţine Hamas, a avertizat asupra unor "consecinţe de anvergură", dacă bombardamentele Israelului nu vor fi oprite.

Autorităţile din Gaza au declarat că peste 2.300 de persoane au fost ucise, dintre care un sfert sunt copii, şi aproape 10.000 au fost rănite. Echipele de salvare au căutat cu disperare supravieţuitori ai raidurilor aeriene nocturne. Se pare că un milion de persoane şi-au părăsit casele.

Blinken şi-a început turneul joi în Israel, exprimând sprijinul ferm al SUA pentru cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu în războiul său împotriva Hamas. El este aşteptat să se deplaseze în Egipt în cursul zilei de duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.