Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OSCE se oferă să medieze criza din Belarus

Preparations for OSCE Ministerial Council in Sofia

Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a propus luni guvernului din Belarus o mediere care să stabilească un "dialog deschis şi constructiv", potrivit unui comunicat al organizaţiei internaţionale cu sediul la Geneva, citat marţi de AFP și preluat de agerpres.

"O ofertă oficială a unei vizite a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, prim-ministrul Albaniei Edi Rama, (...) a fost prezentată guvernului pentru a se întâlni cu acesta şi cu reprezentanţii opoziţiei", conform anunţului apărut pe site-ul OSCE.

"Reiterăm îngrijorările noastre cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 9 august 2020, care nu au putut fi observate de OSCE, precum şi utilizarea disproporţionată a forţei împotriva protestatarilor paşnici, arestările pe scară largă şi acuzaţiile de tortură de către forţele de securitate", a adăugat OSCE.

Cel puţin 5.000 de oameni au demonstrat luni seara în capitala Minsk, strigându-i "Pleacă!"şefului statului Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994 şi reales pentru un al şaselea mandat cu 80% din voturi la alegerile prezidenţiale extrem de contestate din 9 august.

Opoziţia cere ca puterea să fie transferată liderului său Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania şi care luni s-a declarat pregătită să "îşi asume responsabilitatea".

Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat luni că OSCE "ar putea juca un rol important" prin trimiterea unei misiuni de mediere care să verifice rezultatele scrutinului.

De asemenea, şefului diplomaţiei britanice Dominic Raab a cerut luni "o anchetă independentă a OSCE, în regim de urgenţă".

Observatorii OSCE nu au supravegheat alegerile prezidenţiale de anul acesta din Belarus deoarece invitaţia din partea autorităţilor de la Minsk nu a fost primită la timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.