Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OSCE transmite Rusiei să-și retragă 'pacificatorii' din Transnistria, criticând Moscova și pentru folosirea resurselor energetice drept instrument de șantaj

stiri.md
soldati rusi Transnistria

Misiunea de menținere a păcii din regiunea transnistreană ar trebui transformată într-o ”misiune civilă multilaterală”. Avizul este inclus în rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE, adoptată în urma ședinței sale, care a avut loc la Vancouver în perioada 30 iunie - 4 iulie, conform deschide.md.

Adunarea Parlamentară a OSCE invită toți actorii relevanți să demareze discuții politice pentru a transforma actuala operațiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, cu un mandat internațional adecvat, care să reflecte toate nevoile reale de pe teren” se notează în rezoluție.

De asemenea, AP OSCE se declară îngrijorată de încercările Rusiei de a destabiliza situația din regiunea transnistreană și recunoaște că negocierile în formatul 5+2 sunt puse pe pauză din cauza agresiunii ruse în Ucraina. În acest sens, rezoluția subliniază că conflictul de pe Nistru continuă să reprezinte un pericol pentru securitatea și stabilitatea regiunii OSCE și solicită:

... ca Federația Rusă să reia retragerea trupelor sale militare și depozitelor sale de muniții de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu statutul său constituțional de neutralitate și cu deciziile luate la Summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, precum și cu rezoluția 72/282 a Adunării Generale a ONU” se mai notează în document.

AP OSCE subliniază că diferendul transnistrean trebuie să se încheie cu o soluție pașnică, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional, cu oferirea unui statut special regiunii.

De asemenea, Adunarea Parlamentară recunoaște că R. Moldova este una dintre cele mai afectate țări de războiului pornit de Rusia, ”stat imperialist și colonialist”, care susține regimul separatist de la Tiraspol.

AP OSCE critică Rusia pentru folosirea resurselor energetice drept instrument de șantaj și condamnă ațâțarea tensiunilor domestice, bazate pe diferențele de naționalități în încercarea sa de a se implica în treburile interne ale R. Moldova cu scopul de a destabiliza ordinea politică și de a răsturna guvernarea aleasă în mod democratic” mai este notat în rezoluția adoptată ieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.