Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Otrăviri, împușcări și căderi de la fereastră: cum i-a redus Rusia la tăcere pe opozanții lui Putin

axios.com
cenzura rusia

De la otrăviri la împușcări și la căderi de la fereastră, iar acum la posibile prăbușiri de avioane, Kremlinul a fost acuzat de numeroase atacuri mortale, scrie theguardian.com.

Forma atacurilor a variat, de la lenjerie infestată cu paralizantul novociok și la ceai cu poloniu la asasinate clare, prin gloanțe, dar, pe parcursul celor 23 de ani de președinție ai lui Vladimir Putin, criticii Kremlinului, jurnaliștii și spionii fugari au primit același tratament nemilos pentru că s-au opus guvernării sale.

Prăbușirea fatală a unui avion privat avându-l la bord pe șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, la două luni după ce el inițase o revoltă împotriva conducerii armatei ruse, ei bine, se pare că aceste două luni au dus la o nouă metodă în lungul rețetar de asasinate al Kremlinului.

Deși, vineri, Kremlinul a insistat că este absolut o minciună și că nu a avut nimic de-a face cu prăbușirea avionului, îndelungatele dispute ale lui Prigojin cu armata și revolta armată pe care a lansat-o în luna iunie i-ar fi oferit statului rus un bun motiv pentru răzbunare.

Moartea sa, împreună cu moartea altor membri ai grupului de mercenari aflați și ei la bordul avionului, printre care și Dmitri Utkin, considerat drept fondator sau cofondator, urmează tiparul acțiunilor la care recurge statul rus împotriva criticilor săi, printre care jurnaliști, militanți pentru drepturile omului și foști aliați care “au călcat pe bec”.

Otrăvirea

Oficialii serviciilor ruse de informații au transformat otrăvirile cu substrat politic într-un fel de artă. Se estimează că savanții sovietici au lucrat decenii întregi la fabricarea unor otrăvuri incolore și inodore. Potrivit unui interviu din 1954 cu un agent KGB, testarea otrăvurilor se făcea pe deținuți încă în viață.

Deși acum otrăvirea pare fi un mod învechit de asasinat, observatorii au susținut că ea oferă avantajul de a fi o metodă discretă de asasinare. Ea poate fi făcută fără a fi depistată imediat, permițând făptașului să fugă de la locul crimei și oferind Kremlinului o negare plauzibilă.

Două dintre otrăvirile cel mai vizibil legate de Kremlin s-au semnalat, ambele, în Regatul Unit.

Metodele ascunse ale Rusiei au atras pentru prima oară atenția internațională în cazul lui Aleksandr Litvinenko, un opozaant al lui Putin care a murit otrăvit cu poloniu-219 la Londra, în 2006. Cu puțin timp înaintea decesului, Litvinenko le-a spus jurnaliștilor că FSB-ul (noul serviciu rusesc de securitate) încă mai gestionează laboratoarele de otrăvuri datând din epoca sovietică. Ulterior, o anchetă britanică a ajuns laa concluzia că Litvinenko a fost asassinat de agenți ruși, probabil, cu aprobarea lui Putin.

Cu peste un deceniu mai târziu, Serghei Skripal, un fost agent al serviciului rus de informații al armatei, care devenise agent dublu în serviciul Regatului Unit, a supraviețuit, la Salisbury, otrăvirii cu o substanță paralizantă numită novociok. Novociok înseamnă ‘novice’ și se referă la un grup întreg de substanțe paralizante fabricate în Uniunea Sovietică prin anii ‘70 – ‘80 pentru a se sustrage restricțiilor internaționale pe tema armelor chimice.

La puțin timp după tentativa de asasinare a lui Skripal, care ulterior a dus la moartea unei femei britanice, Dawn Sturgess, care fără să-și dea seama și-a udat încheieturile cu novociok. Putin l-a calificat pe agentul dublu drept un “trădător” și un “ticălos”. Într-un alt interviu aacordat la puțin timp după aceea, Putin a spus că poate ierta orice, cu excepția “trădării”.

Moscova are totodată reputaația de a-i urmări pe membrii opoziției.

În august 2020, liderul opoziției, Alexei Navalnîi – acum în închisoare – s-a îmbolnăvit în timp ce se afla într-un avion care plecase din Siberia cu destinația Moscova. Ulterior, Navalnîi a fost transportat în Germania pentru tratament, unde medicii au stabilit că el fusese otrăvit cu novociok. O anchetă a portalului Bellingcat a identificat cel puțin opt agenți FSB care s-ar fi aflat în spatele otrăvirii lui Navalnîi. Unul dintre agenții suspectați și-a recunoscut implicarea în complot în cursul unei convorbiri telefonice cu liderul opoziției.

Se pare că serviciile de securitate ruse au otrăvyt și alți ruși, mai puțin cunoscuți, precum scriitorul Dmitri Bîkov și Piotr Verzilov, purtătorul neoficial de cuvânt al grupului punk Pussy Riot, care a fost ulterior trimis în Germania pentru tratament la puțin timp după ce se îmbolnăvise.

Cel mai recent, o anchetă a portalului independent de știri Insider afirma că trei jurnaliști ruși, cunoscuți pentru poziția lor anti-Kremlin, ar fi fost otrăviți în alte țări, precum Germania și Georgia.

Asasinate prin împușcare

Deși otrava pare să fi devenit arma preferată în Rusia lui Putin, de-alungul timpului, o serie de adversari ai lui Putin au fost împușcați.

În 2006, Anna Politkovskaia, o jurnalistă de la Novaia Gazeta care demasca încălcări ale drepturilor omului, a fost împușcată chiar în fața blocului în care locuia în timp ce se întorcea de la un supermarket. Putin împlinea 54 de ani, iar Politkovskaia avea 48. Cinci bărbați și un fost polițist au fost ulterior condamnați pentru crimă, dar apropiati ai Annei Politkovskaiaa afirmau că ei ar fi fost mai degrabă niște oameni plătiți, la ordinul unei alte persoane.

Poate că mai ciudată a fost asasinarea lui Boris Nemțov, un lider marcant al opoziției – un asasinat survenit în centrul Moscovei, în 2015. Nemțov a fost împușcat de patru ori pe la spate de un necunoscut, chiar în apropierea Kremlinului.

O anchetă realizată în comun de Insider, de BBC și de Bellingcat a dezvăluit că, înainte de a fi asasinat pe un pod, Nemțov fusese urmărit timp de aproape un an de agenți FSB.

Morți inexplicabile

De asemenea, au mai existat informații legate de o serie de importanți oficiali ruși care au murit în împrejurări misterioase – aparente sinucideri sau căderi de la mare înălțime.

În 2013, Boris Berezovski a fost găsit, pare-se, spânzurat în baia locuinței sale din Ascot. Berezovski fusese un apropiaat al Kremlinului, care ulterior devenise critic la adresa guvernului Putin și care, la începutul anilor 2000, se autoexilase în Regatul Unit.

Un mister care va rămîne probaabil pentru totdeauna neelucidat este moartea lui Kiril Stremousov, guvernatorul instalat de ruși în Herson, o provincie din Ucraina, care, potrivit oficialilor ruși, a murit într-un accident rutier chiar în ziua cînd forțele ucrainene eliberaseră Hersonul, în toamna anului 2022.

Stremousov, unul dintre cei mai vajnici susținători ai ocupației ruse, care era recunoscut pentru declarațiile sale agresive în mediile de socializare, a sugerat într-una din postările sale zilnice că ministrul apărării, Serghei Șoigu, un apropiat al lui Putin, ar trebui să se împuște. Decesul său suspect a fost imediat pus pe seama serviciilor ruse de securitate, care voiau să scape de o incomodă gură-spartă, care nu mai era de niciun folos autorităților.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.