Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG 114, contestată la nivel european-Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol își exprimă îngrijorarea printr-o scrisoare adresată Guvernului

sonda petrol

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (IGOP), respunsabilă pentru 85% din producția de petrol și gaze a Europei, a trimis Guvernului României o scrisoare prin care își manifestă îngrijorarea cu privire la impactul schimbărilor legislative introduse prin OUG 114/ 2018., potrivit mediafax.

Scrisoarea, adresată premierului și ministrului Energiei, atrage atenția asupra riscului la care România este supusă în urma reglementări ordonanței, anume anularea posibilității de a deveni al treilea producător de gaze naturale din Europa.

Potrivit autorității, România are potențialul de a se clasa în topul producătorilor de gaze europeni, datorită resurselor regăsite în Marea Neagră, această perspectivă fiind însă periclitată de măsurile introduse prin OUG 114, care vizează limitarea prețului pentru gazele naturale produse pe piața internă, introducerea obligațiilor de vânzări pentru producătorii români și introducerea unei contribuții de 2% din cifra de afaceri către autoritatea națională de reglementare. Toate aceste măsuri, în esență, abandonează conceptul de piață liberă a gazelor naturale în România, având impact, de asemenea, și la nivel regional.

Citește și: Elena Udrea, IEȘIRE BOMBĂ, în toiul nopții, la adresa ÎCCJ: 'Nu vă lăsați păcăliți. Propaganda din statul paralel a devoalat acest plan'

Textul scrisorii menționează, totodată, faptul că interdicția indirectă de export, introdusă prin Ordonanța de Guvern 114, prin obligația de a acoperi cu prioritate consumul casnic național, precum și alocarea unei cote pentru consumul industrial este împotriva principiilor unei piețe integrate a energiei din UE.

Asociația specifică faptul că prevederile OUG 114 nu sunt în conformitate cu legislația comercială a Uniunii Europene, prin prisma faptului că orice derogare de la principiul liberei circulații a mărfurilor contravine cerințelor legale ale UE.

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze încurajează legiuitorii să evite efectele dăunătoare asupra dezvoltării potențialul resurselor energetice ale României, prin abrogarea articolelor care acoperă interdicțiile amintite, invocând deschiderea spre identificarea de soluții care să răspundă cel mai bine nevoilor tuturor părților implicate.

Scrisoarea, semnată de Francois-Regis Mouton, director regional IGOP, a fost remisă comisarilor europeni pentru energie, consilierului guvernamental Florin Ciocănelea, precum și unor șefi de comisii parlamentare din Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.