Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG care dă liber creditelor de 40.000 de lei date de Guvernul Dăncilă, UNDĂ VERDE în Senat

senat

Senatul a adoptat luni proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine”, inițiat de Guvern, prin care statul va acorda un credit în valoare maximă de 40.000 de lei pentru tinerii fără venituri, scrie Mediafax.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine”, inițiat de Guvern, a fost adoptat cu 67 de voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri.

„Adoptarea Programului guvernamental -Investește în tine- va contribui la crearea condițiilor necesare pentru a asigura tinerilor dezvoltarea optimă și a le oferi cele mai bune șanse de a fi activi pe piața muncii și în societate. Programul se adresează tinerilor fără venituri sau cu venituri reduse, cu vârsta sub 26 de ani și urmărește susținerea acestora în procesul de formare pentru a se realiza din punct de vedere profesional și pentru a se integra armonios în societate. De asemenea, programul poate fi accesat și de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Guvernul precizează că actul normativ propune acordarea unui credit de maxim 40.000 de lei de către stat pentru întreprinderi mici și mijlocii, credit care poate fi suplimentat cu 20.000 de lei dacă beneficiarul se angajează.

„În vederea îndeplinirii obiectivelor din programul de guvernare și de prezentare în motivarea emiterii prezentei Ordonanțe de Urgență se propune prin acest act normativ: garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 de lei, în proporție de 80% de către stat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare; creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 de lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioadă derulării creditului; împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranșe în funcție de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă; destinația creditului este de a acoperi nevoile beneficiarilor și a familiilor acestora privind educația, sănătatea, cultura și sportul”, se mai arată în expunerea de motive a Guvernului.

Opoziția nu a fost de acord cu adoptarea proiectului de lege. Senatorul USR Adrian Wiener a declarat că, prin adoptarea proiectului de lege, taxele pentru învățămând din universități vor crește masiv.

„Vreau să vă împărtășesc o altă perspectivă asupra acestei legi și care au fost consecințele în țările unde s-a aplicat acest sistem de partajare a costurilor între srtudenți și familie pe o parte și sgtat pe de altă parte, în ceea ce privește cheltuielile pentru educație. Evident este începutul unui dezechilibru major între cerere și ofertă. Consecința netă va fi probabil o creștere masivă a taxelor pentru învățământ, pentru că va fi disponibilă o cantitate de bani pe care universitățile ar putea absorbi prin intermediul acestor împrumuturi, va scădea contribușia statului pentru educație, asta s-a întâmplat în Olanda, în Marea Britanie, peste tot unde a început să se aplice”, a declarat Adrian Wierner în plenul Senatului.

Senatorul PNL Florin Cîțu a afirmat că proiectul de lege ”pare scris de sistemul bancar”.

„Mă surprinde acest proiect venit din partea Guvernului, având în vedere retorica acestui Guvern împotriva sistemului bancar, pentru că este un proiect care pare scris de sistemul bancar. De exemplu, este o perioadă de garanție de cinci ani, eu țin minte că au existat dezbateri în Senat și în Camera Deputaților, despre faptul că băncile ne înșeală și că garanția îi face pe oameni să se împrumute mai mult decât ar putea”, a precizat Cîțu în plen.

Senatorul PSD Lavinia Craioveanu a declarat că proiectul legislativ vine în sprijinul tinerilor, pentru a le da o șansă la educație.

„Acest proiect eu cred că vine în sprijinul tinerilor, dându-le o șansă la educație. Acest credit care este limitat de altfel la o sumă de 40.000 de lei, eu nu cfred că va determina o creștere a taxelor în universități. Grupul PSD va vota acest proiect și considerăm că este unul benefic atât pentru tineri, cât și pentru adulții până la vârsta de 55 de ani”, a declarat Lavinia Craioveanu în plenul Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.