Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG pentru plafonarea facturilor, 'bombardată' cu amendamente în Parlament - Ce produse riscă să se scumpească

playtech.ro
factura energie curent

În doar o săptămână de când a fost depusă la Parlament, ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie a strâns peste 50 de amendamente în comisia economică și comisia pentru industrii.

Numeroase amendamente au fost depuse de reperzentanții industriei alimentare, ai industriei berii, ai industriei băuturilor răcoare și apelor minerale.

Printre cei care solicită modificarea ordonanței sunt și reprezentanții colegiilor farmaciștilor. Aceștia susțîn că au fost lăsăți pe dinafară și nu pot suportă costurile de piață ale energiei electrice și vor fi nevoiți fie să crească prețul medicamentelor, fie să stîngă luminile în farmacii și să le țină in frig.

Reprezentații acestor industrii, mari consumatoare de energie electrică, au solicitat susținerea parlamentarilor pentru extinderea cadrului legal astfel încât să poată beneficia de preț preferențial la energia electrică. În caz contrar, reprezentanții industriilor avertizează că vor fi nevoiți să majoreze prețul produselor.

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie a fost adoptată de Guvern pe 1 septembrie, măsurile fiind prelungite până pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh. De asemenea, statul va compensa doar 85% din consumul companiilor mici și mijlocii la un preț de 1 leu/kWh, iar producătorii, traderii și furnizorii vor plăti o taxă de solidaritate începând cu 1 septembrie. Pentru consumatorii casnici, prețurile plafonate rămân aceleași ca în ordonanța adoptată în luna martie a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.