DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

OUG privind alegerile, pusă în dezbatere: MAE propune înfiinţarea de noi secţii

Europalibera.org
alegeri

Guvernul a pus în dezbatere publică OUG privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă, care prevede că MAE va putea propune deschiderea de noi secţii de votare, în funcţie de necesităţi, permite votul pe liste suplimentare pentru mai multe categorii de persoane şi permite înregistrarea în Registrul electoral şi prin mail.

Potrivit proiectului de OUG, aplicarea prevederilor actuale din legile care stabilesc desfăşurarea scrutinului şi votul prin corespondenţă "ar putea avea ca efect crearea unor dificultăţi în exerciţiul dreptului de a alege al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, prin limitarea numărului secţiilor de votare".

Denunțuri EXPLOZIVE la DNA, care îl înfundă pe Tăriceanu


Este modificată astfel Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, şi se introduce posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să propună Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor. 

Secţiile normale se vor deschide, ca şi până acum, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale, dar şi în localităţile unde cel puţin 100 de persoane fac o solicitare.

Guvernul simplifică şi procedurile de înscriere în Registrul electoral, care permite astfel şi votul prin corespondenţă, introducând posibilitatea transmiterii actelor necesare şi prin poştă electronica, arată News.ro.

Fostul lider URSS, Mihail Gorbaciov, 'calcă în picioare' democrația SUA


Românii care vor dori să se înscrie în acest Registru trebuie să completeze o cerere care să conţină numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu. Cererea va fi trimisă prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depusă la misiunea diplomatică sau oficiul consular.

Proiectul de OUG elimină şi o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare a alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi a celor cu domiciliul în străinătate.

Proiectul de OUG va fi discutat cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern de după revenirea Parlamentului din vacanţă, în septembrie, înainte de acest moment Executivul neavând voie să adopte Ordonanţe de Urgenţă.

Generalul Pavel Abraham, audiat la Parchetul General


"Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibiltatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate”, a spus, în luna iulie, premierul Dacian Cioloş.

ALDE a atras atenţia că ar putea ataca această OUG la Curtea Constituţională.

Un număr de 6.081 de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris, până în data de 16 august, în Registrul electoral, pentru a putea vota la alegerile parlamentare, informează AEP, numărul de înscrieri fiind în creştere în ultima luna, de aproximativ 1.000 pe săptămână.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că, până la data de 16 august 2016, au fost validate 6.081 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Dintre acestea, 4.789 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.292 pentru votul în secţiile de votare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.