Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ovidiu Raețchi (PNL): Programul de modernizare este întârziat în mod deliberat de Liviu Dragnea

ovidiu raetchi

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi: Comisiile de Apărare au aprobat în urmă cu trei săptămâni Memorandumul cu programele de înzestrare pentru Armată. Este straniu că Ministerul Apărării nu a primit dovada oficială. Există senzţia că programul de modernizare este întârziat în mod deliberat de Liviu Dragnea

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat că apare din nou în spaţiul public senzaţia că programul de modernizare a Armatei Române este întârziat în mod deliberat:

„Recent, în cadrul unei emisiuni TV, ministrul Apărării a confirmat o informaţie neclară: MAPN nu a primit încă documentul oficial prin care poate începe programul de modernizare a Armatei Române. Citez declaraţia ministrului: În urmă cu o lună de zile am trimis la Parlament un Memorandum cu prezentarea acestor 8 programe de înzestrare majoră care sunt cuprinse și în o hotărâre a CSAT. Aceste scrisori au fost trimise la Parlament, am susţinut aprobarea acestora în Parlament în comisiile de specialitate. Așteptăm ca aceste scrisori să ne revină la MApN ca să putem porni aceste programe, aceste proceduri."

Ca reacţie la declaraţia ministrului, precizez că Parlamentul, prin Comisiile reunite de Apărare, a aprobat imediat, în unanimitate, toate cele opt programe în parte. De altfel, prezent la dezbateri, ministrul cunoaște foarte bine acest lucru. Citez din declaraţia sa la acel moment: Am primit avizul pentru toate cele opt scrisori pe care le-am trimis. Vom porni procedurile pentru achiziţii şi în cursul acestui an sperăm să semnăm cât mai multe dintre cele opt”,

Raeţchi a explicat că aprobarea Comisiilor pentru Apărare este relevanta în acest context:

“Conform legii, aprobarea Comisiilor reunite de Apărare este decisivă în acest proces:  Autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea contractului, fără TVA, este egală sau mai mare cu echivalentul în lei a 100.000.000 euro. Fără a fi afectată aplicabilitatea prevederilor prezenţei ordonanţe de urgenţă referitoare la iniţierea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire, Parlamentul, prin comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobă respectiva solicitare în termen de 15 zile de la primirea acesteia, stipulează articolul 51, alineatul 2 din Legea  195/2012 pentru aprobarea OUG 114/2011 privind atribuirea unor contracte de achiziţii publice din domeniul apărării şi securităţii.”

Raeţchi îi solicită, în acest context, lui Liviu Dragnea să clarifice situaţia:

“Imediat după aprobarea Memorandumului în Parlament, Liviu Dragnea l-a atacat pe șeful Statului Major. Tot Dragnea este cel care a intervenit în contractual privind achiziţionarea corvetelor. În mod normal, dacă scrisorile sunt întarziate undeva, acel loc este Parlamentul, deși avizul Comisiilor de Apărare există deja. Liviu Dragnea și Calin Popescu Tariceanu trebuie să clarifice urgent această situaţie. De ce nu este finalizată această formalitate? Ce procedură mai trebuie bifata și de ce? Cine are interesul ca situaţia să treneze?”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.