Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia PSD pentru postul râvnit de viitor premier. Ce rol au Geoană și MRU în ecuația lui Dragnea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea la ICCJ

Liviu Dragnea  își pregătește   terenul  pentru a deveni premier după  aceste alegeri. Toți social-democrații care se perindă  pe la  televiziuni avansează numele lui. Însusi Dragnea a început să se  erijeze în  cunoscător al aspectelor  economice, în  timp ce  departamentul de comunicare  caută soluții pentru a  cosmetiza imaginea președintelui PSD  inclusiv peste  hotare.  Curtat în ultima  vreme,   liderului PSRO Mircea Geoană i s-a rezervat un rol în acest scenariu. Dar Dragnea  mizează mai mult  pe un scor zdrobitor la  alegerile parlamentare și constituirea unei majorități parlamentare în  jurul său,  care  să-l facă pe președintele Klaus Iohannis să nu poată refuza  nominalizarea unui politician  condamnat.

Vezi şi: Misterul audierii lui Vasile Blaga la DNA se adâncește

Rând  pe rând, social-democraţii au început să fluture numele lui Liviu Dragnea ca singura soluţie a partidului pentru funcţia de premier, în timp  ce președintele PSD a  preferat  să mute problema numelui  propunerii de premier după alegerile parlamentare,  chipurile, pentru a nu fi linşat mediatic.

De altfel, strategia PSD este  să nu defileze cu un premier anunţat oficial în campania electorală,  dar nici  să favorizeze  apariția vreunei alternative  la Liviu Dragnea. Numărul  doi în ierarhia în ierarhia de partid, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a  fost însă primul care, recent,  și-a asumat în mod public  susținerea  lui Dragnea   ca prima  și singura opțiune pentru funcţia de premier.

Vezi şi: Un cunoscut legist, mărturie cutremurătoare: Ioan Gyuri Pascu putea fi salvat

A  fost urmat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Confruntat cu o listă de propuneri pentru funcţia de premier,el le-a respins pe toate, cu excepţia lui Liviu Dragnea, considerată prima şi cea mai potrivită opţiune a partidului. „Înţeleg că cea mai bună variantă e a lui Liviu Dragnea, este şi şeful partidului. Dacă PSD şi ALDE obţin peste 50%, Liviu Dragnea e persoana cea mai potrivită să conducă Guvernul. Din punctul nostru de vedere, vom veni şi cu o primă parte a programului de guvernare “, a spus Florin Iordache, într-o emisiune la Realitatea TV.

La rândul său, vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a ținut să infirme orice ambiție pentru scaunul de la Palatul victoria și să arate în aceeași direcție ca și  colegii săi. "Din punctul meu de vedere, românii au văzut că noi suntem oameni serioşi, că noi facem lucruri serioase, stabile şi bune, corecte şi guvernarea cu votul românilor va fi una PSD-ALDE şi dacă va dori şi UMDR să ni se alăture, vom avea cu siguranţă discuţii în acest sens, nu ar fi rău din punctul meu de vedere să arătăm această deschidere. Iar cel mai potrivit om pentru a prelua această poziţie importantă, de prim-ministru, este preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea. Este punctul meu de vedere, nu am avut încă o dezbatere într-un for superior al partidului pe acest subiect", a declarat Gabriela Firea.

Între timp, Liviu Dragnea  lucrează la compunerea imaginii potrivite pentru funcția  dorită. La ultimul CEX   al PSD din Deltă, el s-a  comportat ca  premierul din  umbră al partidului, centralizând  materialele elaborate de   departamentele partidului pe fiecare domeniu și făcând   colegilor o prezentare  a  modului în care  va arăta  programul de  guvernare al PSD. La  ultima  venire a  lui Dacian  Cioloș în plenul Parlamentului,  liderul PSD a ales  să nu-l mai lase pe Victor Ponta  să fie  cap de lance  al atacului îndreptat  împotriva prestației  actualei  guvernări tehnocrate în domeniul reformei economice și să conducă personal ostilitățile.

Vezi şi: SURSE - Mizele atacului neașteptat la Tăriceanu: cauza IMPLOZIEI din ALDE

A  urmat apoi, lansarea,săptămâna trecută, a primei faze  a unui plan economic care ar urma să genereze cel puțin 42.000 de noi locuri de muncă și creșterea veniturilor angajaților la un standard european. În deschiderea „Forbes CEE Forum”, preşedintele PSD a îmbrăcat haina de premier într-o întâlnire de top a afaceriştilor, unde a prezentat „curba lui Laffer” și programul de guvernare al stângii.  Discursul său a  fost preluat   și de presa  străină, semn că aparatul  de comunicare al PSD caută să lucreze la imaginea  lui Dragnea și peste  hotare.

Și aici intervine  rolul lui Mircea Geoană, susțin surse din PSD. Dragnea a a învățat  din greșelile  făcute de  Victor Ponta care nu a  știut să-și cultive  o imagine de  premier  credibil peste  hotare și nici nu a  căutat să aibă uși  cât mai larg deschise la Bruxelles și , mai ales la   Washington.

Trecerea pe linie moartă a lui Mircea Geoană după debarcarea acestuia din fruntea PSD și apoi excluderea sa din partid este  considerată acum o  greșeală de  către  apropiații lui Dragnea și de către Dragnea însuși.  Cu  conexiuni și relații bune mai  ales peste Ocean, Geoană este  considerat acum  un atuu  pentru  campania pentru Palatul  Victoria și pentru încercarea de rebranduire pe care Dragnea a pus-o în scenă pentru a-și cladi imaginea de cel mai potrivit premier post alegeri.   Suficient pentru ca  influența lui Geoană la Washington să-i poată asigura  acestuia  supraviețuirea în viitorul Parlament prin asigurarea câtorva  locuri eligibile  pe lista PSD pentru el și al său PSRO, susțin sursele citate.

De altfel,  Dragnea a  făcut cunoscut că încearcă să  găsească  o  cale de apropiere adecvată  față de  americani. Recent,  Senatul a adoptat o declaraţie în replică la afirmaţiile ambasadorului SUA din Republica Moldova, dar nu în forma radicală propusă de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, ci într-una conformă cu poziţia Ambasadei SUA la Bucureşti. Cel care a cerut ca declaraţia lui Tăriceanu să fie rescrisă a fost chiar preşedintele PSD Liviu Dragnea, susțin surse parlamentare. El a r  fi impus această stare de lucruri propriilor senatori care s-au grăbit să se conformeze.

Totuși, în ciuda  acestui plan de rebranduire,  pentru  Dragnea, nuca tare  o reprezintă președintele Klaus Iohannis însuși.  Ori aici, demisia  lui Mihai Răzvan Ungureanu  din fruntea SIE se poate  dovedi folositoare președintelui PSD. În cazul în care PSD își va asigura   viitoarea majoritate  parlamentară cu aportul ALDE și UDMR, așa cum plănuiește conducerea  din Kisellef,  validarea  în legislativ a  unei propuneri prezidențiale pentru  conducerea  acestui serviciu de  informații va depinde de degetele  liderilor de grup social-democrați de la Cameră și Senat. O eventuală acceptare din partea PSD a propunerii  lui  Klaus Iohannis va  echivala va  fi strâns  legată de acordul prezidențial pentru  viitoarea propunere de premier a PSD, ne-au asigurat sursele citate.

Președintele a anunțat  deja  că va lăsa  votul pentru noul director SIE  în sarcina noului Legislativ. "Cred că acest Parlament va fi foarte ocupat cu alegerile şi sper să fie şi foarte ocupat cu a găsi candidaţi care nu au dosare penale şi sper să fie foarte ocupat şi cu o campanie curată, aşa că nu cred că le voi încărca agenda cu numirea unui nou director la SIE. Lucrurile sunt sub control şi nu este o situaţie care reclamă o intervenţie foarte urgentă din partea Parlamentului, alta decât să ia act de demisia dl Ungureanu. Probabil voi face o propunere noului Parlament după alegeri", a spus şeful statului.

Pentru Dragnea, scorul pe care îl va  obține PSD la  parlamentare se va dovedi crucial. O majoritate solidă controlată în  viitorul legislativ, ăi va  oferi avantajul decisiv  pentru a îngenunchea rezervele lui  Iohannis față de eventualitatea desemnării unui  premier condamnat. Altfel,  șeful statului ar putea  fi acuzat, așa cum a fost acuzat și Traian Băsescu,  de destabilizarea țării,  au avertizat sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.