Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

P.S.RO: Ce trebuie să fie și ce trebuie să nu fie noul Guvern al României

geoana psro

PSRO consideră că noul Guvern al României va avea un rol important și dificil de îndeplinit.” El nu poate fi un simplu guvern de tranziție, un experiment pentru 12 luni, ci începutul unui drum lung și anevoios de tranformare a modului de guvernare și administrare a statului și economiei. Domnul Cioloș reprezintă o alegere inspirată, având o reputație solidă în țară și la nivel european. Însă, proiectul de guvernare și mandatul noului Guvern al României trebuie să fie mai mult decât o colecție de buni profesioniști și bune intenții. Românii așteaptă de la noul Guvern așezarea temeliei unui nou proiect de țară și a unei adevărate revoluții a bunei guvernări.”, sunt de părere cei din PSRO.

Oamenii lui Mircea Geoană consideră că un nou proiect pentru România necesită un program guvernamental ambițios și nu unul minimalist, de simplă gestiune a status-quo-ului până la alegeri. În Guvern, dar și în majoritatea parlamentară nu au ce căuta oameni, idei și practici compromise.

”În accepțiunea PSRO, noul Guvern va trebui să respecte câteva condiții minime obligatorii pentru a obține un vot de învestitură și o susținere parlamentară fără fisură pe durata mandatului său:

1. Respectarea unor criterii clare de integritate și profesionalism în desemnarea echipei guvernamentale. Un cod de integritate după modelul “Fii cinstit, domnule ministru!” pentru propunerile de miniștri și secretari de stat este absolut necesar.

2. Politica economică din spatele bugetului trebuie orientată către investiții, și nu către consum. Politica economică nu trebuie să urmărească doar țintele de deficit sau inflație, ci și principalii indicatorii de dezvoltare umană. În acest sens, în premieră, viitorul Guvern trebuie să adopte o lege de execuție bugetară, transformând bugetele publice într-o pârghie de politică economică. Pentru domeniile educației, sănătății, infrastructurilor și apărării trebuie introduse primele elemente de bugetare multianuală.

3. Politica fiscală trebuie gândită în sensul predictibilității, eficacității și echității. Este necesară introducerea declarației globale pe venit, alături de deductibilități pentru cheltuielile familiei pentru educație, sănătate și cultură, stimulând crearea de locuri de muncă și creșterea nivelului de trai.

4. Rectificările bugetare "cu dedicație" din ultima perioadă trebuie anulate, punând capăt practicii mitei electorale prin banii publici alocați cu dedicație către primarii care aparțin partidelor de la Putere. Introducerea unor criterii obiective și transparente de alocare a resurselor publice trebuie să înlocuiască sistemul neo-feudal de folosire a banului public în interesul clientelei de partid.

5. Regândirea politicii economice în scopul atragerii de investiții și de susținere a capitalului și exporturilor românești. Partidul Social Românesc susține înființarea unei bănci naționale pentru infrastructuri, a unei bănci de devoltare pentru IMM și agricultură și a unui fond suveran pentru energie și infrastructuri critice România-Moldova. De asemenea, P.S.RO consideră necesară crearea unei agenții de atragere de investiții de tipul Romania Trade and Invest.

6. Depolitizarea și profesionalizarea instituțiilor statului, inclusiv prin modificarea legii funcționarilor publici, reprezintă o prioritate de grad zero.

Reinventarea statului român, ca eficacitate și credibilitate este cerută de întreaga societate, prin vocea zecilor de mii de români ieșiți în stradă. Instituțiile din țara noastră trebuie conduse de oameni integri și profesioniști, de „mandarini ai statului”, acesta fiind singurul mod de dezvoltare sănătoasă a statului.

P.S.RO consideră că este mai mult decât necesară demiterea șefilor de instituții din subordinea Parlamentului care nu au calificările profesionale cerute de lege (CNA, TVR, Radioul Public), iar pentru stabilirea înlocuitorilor trebuie alcătuit un juriu independent politic, care să îi evalueze pe baza criteriilor de performanță. În noua Constituție, Avocatul Poporului trebuie ales prin scrutin universal.

7. Introducerea explicită a principiilor bunei guvernări și tranparenței în politicile și bugetele publice. PSRO solicită ca, pentru următoarele 12 luni, viitorul Guvern să nu mai emită Ordonanțe de Urgență, iar toate modificările de acte normative să urmeze cursul firesc de dezbatere și supunere la vot în Parlament și a consultării obligatorii a Consiliului Economic și Social.

8. Noul Guvern și noua majoritate au datoria să producă o reformă reală a clasei politice. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, introducerea votului electronic și a votului prin corespondență pentru creșterea participării populației la vot și coborârea pragului electoral la 3%, vor crea condițiile pentru abolirea monopolului politic al partidelor tradiționale și încurajarea regenerării scenei politice a țării.”, se arată într-un comunicat al PSRO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.