Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Péter Szijjártó: 'Experții și companiile au început discuții privind importul de gaze naturale și țiței din Oman în Ungaria'

iStock
ungaria steag

Ministrul de externe a declarat că experții și companiile au început discuții privind importul de gaze naturale și țiței din Oman în Ungaria.

După ce s-a întâlnit joi cu omologul său din Oman, Sayyid Badr Albusaidi, Péter Szijjártó a avertizat asupra pericolelor impuse de plafonarea prețurilor țițeiului și gazelor naturale în Uniunea Europeană. O astfel de măsură ar afecta securitatea aprovizionării, investițiile în noi resurse energetice ar fi amânate și prețurile ar crește, a spus ministrul Szijjártó, informează abouthungary.hu, potrivit Rador.

„În schimb, ar trebui să creștem producția de combustibili la nivel mondial pentru a reduce prețurile și pentru a asigura securitatea aprovizionării”, a spus el. Compania maghiară de petrol și gaze Mol și compania petrolieră de stat din Oman au construit un parteneriat strategic în ultimii ani și sunt în discuții despre lansarea de instruire comună, despre fabricarea de combustibili durabili și despre implementarea tehnologiei maghiare, a spus el.

Oman, care produce în prezent peste un milion de barili de țiței zilnic, lucrează pentru a deveni principalul producător mondial de hidrogen verde, o oportunitate pentru companiile maghiare, a declarat ministrul Szijjártó. Un acord privind protecția investițiilor între Oman și Ungaria este acum în vigoare, iar un comitet economic mixt se va reuni în curând, în timp ce Oman intenționează să deschidă și o ambasadă în Ungaria, a spus el.

Cei doi miniștri au semnat un acord de cooperare privind formarea diplomatică și managementul apei, iar Ungaria oferă 50 de granturi studenților omanezi care doresc să studieze în țară, a spus el. Ministrul Szijjártó a cerut UE să elimine cerințele de viză pentru cetățenii omanezi.

Ca răspuns la o întrebare, ministrul Szijjártó a avertizat cu privire la „politizarea” chestiunii aprovizionării cu energie. Guvernul Ungariei vede diversificarea ca un proces de „implicare a cât mai multe resurse posibil, mai degrabă decât excluderea altora”, a spus el. „Experții excelenți de la Bruxelles și Budapesta care încearcă să transforme aprovizionarea cu energie ca o problemă politică fie trăiesc într-o lume de vis, fie au interes să zdruncine securitatea energetică a Ungariei”, a spus el.

Pe un alt subiect, ministrul Szijjártó a respins ideea că Ungaria urmărește „politica de veto”. „Susținem deciziile [UE] în conformitate cu interesele Ungariei și îi respingem pe cei care li se opun”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.